Međimurje Press
Sport+

Hrvatska dobila još tri gimnastička olimpijca za Pariz!

Hrvatska gimnastika dobila je još troje olimpijaca za Pariz! Uz već sigurnu natjecateljsku vizu Tina Srbića na preči, Svjetska gimnastička federacija potvrdila je kako će na Olimpijskim igrama sljedeće godini suditi naš vrhovni sudac muške sportske gimnastike Mario Vukoja (GK Marijan Zadravec Macan, Čakovec), uz njega i Boris Čulin (GD Osijek-Žito), te u ženskoj sportskoj gimnastici Julija Ljubančić (GK Vita Rijeka).

Vukoji, sportskom koordinatoru hrvatskog gimnastičkog saveza i ujedno predsjedniku Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske gimnastičke federacije, pripala je čast da u Parizu bude na najvišoj mogućoj sudačkoj poziciji, Superior Jury, kontrolor sudaca.

Nadam se ipak da ćemo na proljeće nakon olimpijskih kvalifikacija kroz Svjetske kupove dobiti barem isti broj sportaša, ili čak veći, nego je nas sudaca“, poželio je Vukoja.

Imamo kvalitetu i neki od naših gimnastičara i gimnastičarki svakako zaslužuju otići u Pariz. Držimo im fige da kvalifikacije izdrže i psihički i fizički“.

Vukoji će Pariz biti pete uzastopne Igre, a na njemu najdražima u Pekingu 2008. kada je Filip Ude osvojio srebro na konju s hvataljkama, imao je olimpijsku sudačku premijeru. U međuvremenu je nanizao i London 2012., Rio 2016. i Tokio 2021. Julija je pak premijeru imala u Tokiju, a Borisu će prve Igre biti upravo u Parizu.

Julija ima kategoriju FIG Brevet 1, odsudila je dovoljan broj natjecanja i uz našu sutkinju Dunju Lederer svakako ima prepoznatljivost u sudačkom svijetu. Boris je dugi niz godina sudac i kada su mene postavili kao Superior Jury suca Svjetske federacije, otvorilo se mjesto za našu zemlju. Sretan sam i ponosan jer je svojim radom i djelovanjem u gimnastici zaslužio biti olimpijac. Mislim da je troje sudaca sportske gimnastike iz Hrvatske samo dodatna potvrda vrijednosti hrvatske gimnastike, ne samo sportske i trenerske nego i ove logističke, sudačke“.

Pariz će biti posljednje Igre s trenutnim gimnastičkim pravilima. Nakon njega slijedi novi olimpijski ciklus s novim sudačkim pravilima.

Novi pravilnik je u završnoj fazi izrade, u veljači će biti konačna odluka, ali već sada se zna da se spuštamo sa 10 na 8 gimnastičkih elemenata. Postoje tu dobre stvari jer će natjecanja biti brža, atraktivnije vježbe, ali s druge strane bit će puno više rizika za sportaše jer će raditi teže elemente, a to podliježe mogućnostima ozljeda. Saskok će vrijediti duplo, a ukopan saskok na spravi će vrijediti desetinku više, tako da neće tjerati gimnastičare da možda na kraju vježbe dodatno riskiraju“.

Koliko će nova pravila utjecati na hrvatske reprezentativce?

Svi naši treneri na vrijeme su dobili informacije što priprema Svjetska gimnastička federacija. Mislim da niti jedan naš sportaš neće imati problema s prilagodbom, a za Filipa Udea mislim da će ovo čak produžiti karijeru jer će mu trening biti 20-30% lakši“, rekao je Vukoja koji iza sebe uz 4 Olimpijske igre ima suđenja i na 10 Svjetskih prvenstava i 20 Europskih prvenstava.

Ovu priliku koju sam sada dobio je vrh sudačke karijeri. Rekao sam već svima da, ako će sve biti u redu, 2028. biti će moj zadnji olimpijski ciklus i da onda neke mlade snage preuzmu palicu“.

Kristina Leovac

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja