Međimurje Press
Sport+

Mužinić Vincetić i Dretar Karić: Ovo nam je najdrža europska medalja

S tri osvojene medalje, dva zlata i jednom broncom Anđela Mužinić Vincetić bila je jedna od najuspješnijih sudionika Europskog prvenstva u para stolnom tenisu koje je održano u Sheffieldu.

Anđela je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, zlato u paru sa Helenom Dretar Karić, te broncu u mješovitim parovima s Tomislavom Špaljom.

“Stvarno sam zadovoljna, s obzirom da sam u tri discipline osvojila sam tri medalje. Bila bi zadovoljna i s dvije, ali ovo je savršeno,” kazala je hrvatska paraolimpijka na novinarskoj konferenciji održanoj u prostorijama Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

“U singlu sam bila favorit, ali nije bilo lako. Dobro sam se pripremila, posebno psihički. Kada se sjetim koliko smo trenirali i radili i ovo je bio šlag na tortu,” kazala je Mužinić Vincetić koja je osvojila svoje prvo pojedinačno europsko zlato nakon dva dva srebra (2015, 2017) i jedne bronce (2019).

Nakon što je prošle godine osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Granadi, Mužinić Vincetić je ove godine postala najbolja na “Starom kontinentu”, a iduće godine slijede Paraolimpijske igre u Parizu i velika očekivanja.

“Dobro se nosim s pritiskom, iza mene je cijeli tim i jako puno toga smo prošli. Naučila sam se nositi s pritiskom,” rekla je Anđela koja je kao europska prvakinja osigurala vizu za Pariz.

Drugo zlato osvojila je u paru sa Helenom Dretar Karić. Bila je to njihova peta europska titula u nizu. Prve četiri titule ostvarile su u ekipnoj konkurenciji, a posljednju u parovima. Hrvatske paraolimpijske su svoj “zlatni niz” započele 2013. godine, potom su bile najbolje 2015., 2017., te 2019. godine. S europskih prvenstvima imaju i broncu iz 2011.

“Ovo je bila ogromna razlika i u kategorijama i u suparnicama. Ponosna sam, ovo je naše najdraže europsko zlato do sada. Od 2011. se vraćamo kući s medaljama, a s posljednjih pet EP-a i sa zlatom. Bila sam ljuta jer smo izvukle grupu sa svjetskim prvakinjama, ali smo dobile Turkinje. Funkcionirale samo jako dobro, bodrile samo jedna drugu, čak sam dobila dozvolu da mogu malo vikati na nju,” kazala je sa smiješkom.

“Iza Tokija se počelo igrati u parovima, do sada su to bila ekipna natjecanja. Ovo je prvi puta da se igralo u ovom sustavu, konkurencija je bila puno jača. Ovo nam je možda bila i najveća pobjeda u paru, bez obzira na dvije paraolimpijske medalje osvojene u ekipnoj konkurenciji. Užitak je igrati s Anđelom, uz nju sam puno opuštenija,” dodala je Dretar Karić dodavši kako se nada da će se uspjeti plasirati u Pariz.

Podsjetimo, Anđela je zajedno s Helenom Dretar Karić osvojila ekipno srebro na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru (2016), te broncu u Tokiju (2020). Treba dodati da su Helena i Anđela osvojile i ekipno srebro (2017), te broncu (2014) na svjetskim prvenstvima.

“Dugo smo zajedno, dobro igramo i uz ovakvu igru i našu sinergiju, vjerujem kako i u Parizu možemo do medalje,” dodala je.

Treću medalju Anđelom Mužinić Vincetić je osvojila u mixu sa Tomislavom Špaljem, kojem je to bio rezultat karijere.

“U singlu nisam imao sreće, bio sam u skupini s kasnijim europskim prvakom i osvajačem bronce, međutim sve mi se vratilo u mješovitim parovima. Ovo nam je prva zajednička medalja na velikim natjecanjima, nadam se ne i zadnja. Dobro se pripremili za ovo EP, Anđela i ja se nadopunjujemo, igrali smo tri turnira, dva smo osvojili,” kazao je Špalj.

Anđelina trenerica Mirela Šikoronja Ivančin je naglasila kako “puca od ponosa”.

“Presretna sam, skoro 15 godina sam uz Anđelu i nakon ovih rezultata pucam od ponosa. Nadam se jedino da će financijska sredstva bit veća, sve ide prema boljem, pa se nadam da će i to ići prema naprijed, jer rezultati ovise o radu i pripremama,” poručila je Šikoronja Ivančin.

Xue Han Vukelja, koja radi s Helenom Dretar Karić je istaknula kako nisu razmišljali o medaljama, već o idućem poenu.

“Cure su bile odlične, sjajno se razumiju. Nisamo razmišljali o medaljama, već o idućem poenu. Kako osvojiti svaku loptu. Sigurna sam da mogu do medalje i na paraolimpijskim igrama u Pariz,” poručila je Han Vukelja.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić je istaknuo kako je ovo bio novi veliki uspjeh para stolnoteniske reprezentacije.

“Nastavlja se kontinuitet dobrih rezultata na velikim natjecanjima. Posljednjih godina su se promijenila neka pravila i bilo je posebno teško osvojiti medalju u paru,” kazao je Kovačić.

“Paraolimpijski sport raste iz godinu u godinu i to se jako dobro moglo vidjeti na ovom prvenstvu. Jako je teško doći do vrhunskih rezultata,” naglasio je Kovačić dodavši kako se nada da će Hrvatska iduće godine na paraolimpijskim igrama u Parizu imati 20-tak predstavnika.

Hrvatski Paraolimpijski Odbor

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja