Međimurje Press
Sport+

Premijer Plenković otvorio World Boccia Challenger Zagreb 2024.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković službeno je otvorio World Boccia Challenger Zagreb 2024., koji će se od 8. do 13. travnja održati u dvorani II zagrebačkog Doma sportova.

Četvrto je to izdanje zagrebačkog World Boccia Challengera na kojem će ove godine nastupiti stotinjak igrača iz 20 država sa četiri kontinenta. Osim najboljih hrvatskih igrača boccie, u Zagrebu će nastupiti i natjecatelji iz Amerike, Australije i Azije.

Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica. Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam došao. Svi su puni ljudske topline i vedrine, entuzijazma. Čovjek se osjeća ispunjeno ako može pomoći ovako vrijedne sportske događaje kao što je ovaj,” kazao je premijer Plenković.

Zagreb je domaćin jednog od sedam “challengera”, a rang iznad su Svjetski kupovi kojih će ove godine biti četiri. Ove godine su u Parizu i Paraolimpijske igre, pa će mnogi natjecatelji turnir u Zagrebu iskoristiti kao pripreme za glavno natjecanje sezone, a na njemu će se prikupljati i bodovi za idući paraolimpijski ciklus.

“Već tradicionalno u Zagrebu se okupljaju ponajbolji igrači boccie u svijetu. Ovo je sasvim sigurno jedan od najvećih turnira u ovom dijelu Europe,” poručio je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a i izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića.

Hrvatske boje branit će 10 igrača, među kojima i troje putnika na POI u Pariz – aktualni europski prvak Davor Komar iz BKOSIŽ ‘Istrijana’ iz Pule, koji je trenutno šesti na svjetskoj rang-listi u kategoriji BC4. U istoj kategoriji kod žena prva nositeljica je Anamaria Arambašić, članica BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’- URIHO iz Zagreba, koja je trenutno deveta igračica svijeta, te Dora Bašić, članica PBK ‘Dan’ iz Slavonskog Broda, aktualna svjetska doprvakinja u BC1.

Od hrvatskih igrača nastupit će Martin Frković (BC1), Marko Turković (BC2), Luka Wagner (BC2), Toni Tomić (BC3), Miroslav Matić  (BC4), Nataša Županić (BC2), te Dora Lovrić (BC3).

“Želio bih naglasiti kako je ulazak na turnir besplatan i ovo je prilika vidjeti najbolje hrvatske reprezentativce, ali i neke od najboljih europskih igrača,” dodao je predsjednik Hrvatskog boccia saveza Damir Juren.

Svečanosti otvaranja prisustvovala je i Ljubica Lukačić, zastupnica Hrvatskog sabora i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Kristina Singer, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, te Josip Držaić, predsjednik Zagrebačkog parasportskog saveza.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja