Međimurje Press
Sport+

Sa današnje konferencije za novinare MRK Čakovec

Informacije o obljetnici 10 godina kluba pod imenom MRK “Čakovec”, početku nove sezone 2023./24. (seniori i mlađe dobne skupine) te izražavanje mišljenje o stanju rukometa i sporta općenito u našem Gradu i Županiji, bile su glavne teme današnje konferencije za novinare na kojoj su govorili predsjednik kluba Željko Kavran i trener seniora Josip Borković

Velika povijest jednog od najtrofenijih klubova u Međimurju, kluba s preko 70 godina tradicije nestala je, zahvaljujući „nesposobnoj grupi ljudi“ koji su nakon odlaska Kavrana prije 13-14 godina preuzela klub pod geslom „Renesansa međimurskog rukometa“. Oni su taj klub u roku tri godine uspjeli uništiti i dovesti u stečaj.

Sadašnja uprava krenula je od nule i vratila klub iz najnižeg ranga u Prvu ligu. Ovom prilikom zahvalili su svima koji su došli na obljetnicu kluba, dali podršku i ohrabrili preko 140 rukometaša raznih dobnih skupina. Nažalost, kako su rekli ni Grad ni Županija nisu poslali nikoga.

Sadašnjost nije svijetla

Kako je rekao Željko Kavran od kada se vratio u klub, krivo je procijenio situaciju i naveo kako je rukomet u katastrofalnom stanju. I ne samo rukomet, već uopće loptački sportovi. Uz ovakvo financiranje i uvjete nema napretka. Prodavaju nam se priče kao da smo maloumni. Kako kaže, novi balon nije adekvatan za rukometni trening i žive tada u strahu dal’ će tko stradati od metalnih klupa sa šiljcima. Kažu, imate dvoranu GŠC-a, ali to je kako kaže Kavran – koncertna dvorana, neki se šale i nazivaju je već „kupleraj dvoranom“. To je školska dvorana, a ne gradska. U Mađarskoj  Nagykanizsi rukometaši treće lige kao i rukometašice imaju vlastitu dvoranu sa svim popratinim sadržajima.

Zakon o financiranju sporta

Sve je svedeno na sufinanciranje lokalne uprave i samouprave. Ostalo se pokriva sponzorima. Sve uplate Grada nam kasne, a radi se o mizernim iznosima, dok Županija srećom koliko toliko uplaćuje redovito. Plaćamo privatno dvoranu Atona. Pita se Kavran tko razuman u Čakovcu ovako velike ženske i muške rukometne ekipe svodi na jedan trening tjedno. To je najveća tragedija za djecu od 16,17, 18, godina. Sam sustav financiranja Grada je pomalo karikaturalan. Nekada smo bili među prvih 6 ekipa u državi po Proračunu, danas smo zadnji, na dnu. Kažu vrti se veliki novac, ali gospodo, ne možete financirati 100 udruga, gdje su kriteriji, morate ih napraviti. Mora se već jednom razlučiti što je rekreacija, a što sport. Ne potcjenjujemo nikoga. Samo se sjetite kakve su poteze za sport napravili u svojim mandatima PlešaRamuščak. Danas nemamo ni koncepciju ni strategiju sporta niti su ikad ikog pozvali da nas čuju. Mora se znati koji su kriteriji!

Bajaga, a ne rukomet

Ono što najviše boli Upravu kluba je, odnos. Igrat će slijedeći tjedan se drugo prvenstveno kolo, ajd ćao dečki, dolazi Bajaga. Kakav rukomet? Da je to netko nekadašnjoj gradonačelnici Mariji Ružić rekao, poslala bi ga znate već kamo, ako sve ovo vidi, okreće se u grobu. Rekla je politika mora stvoriti uvjete. Tako se danas igraju s nama kao prvoligaškom ekipom. Utrošena su sredstva u renoviranje dvorane, a klub s tim nije dobio ništa, pofarban je parket, a teleskopi se ne mogu razvući. Kažu popravit će se.

Izgradnja IV OŠ razrješila bi problem treniranja

Podržavaju se pojedinačni sportovi, totalno zanemaruju ekipne momčadi. Umjesto u mladost i zdravi sportski život naših sportaša, budućnost, ulaže se radije u kamenje, željezo, idemo obnavljati Trg Republike, smo mi normalni? A školu nemamo. Da je imamo, sve bi riješili, od jednosmjenske nastave, do prostora za treniranja ekipa.

Treba reći istinu

Na što se sveo međimurski sport uopće. Na nogomet po općinama koje daju novce. A ostali sportovi? Došli smo u situaciju da nemamo rukometnih sudaca, a bilo ih je stotinu! Netko mora reći istinu, ja ne živim od politike, već svojeg posla, zato i to govorim – zaključio je Kavran.

Početak rukometne sezone

U klubu smo doveli međimurske dečke koji igraju izvan Čakovca. Došli je Tompić, Goričanec, Friščić. Otišli su Ćuk, Jure, Ude. Jedini stranac je Kubanac Adam. Temeljni cilj je ostanak u Prvoj ligi. Ušli smo u sedmi tjedan priprema. Imamo prvo gostovanje protiv druge ekipe Nexea. Kao sportaši idemo u svakoj utakmici na pobjedu – naglasio je trener Josip Borković.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja