Međimurje Press
Grad Čakovec

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA ČAKOVCA

Nakon kratkih peripetija oko usvajanja Dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća između predsjedavajućeg i vijećnika Fokusa, isti je usvojen sa 10 glasova za i 7 suzdržanih pa se krenulo u Aktualni sat.

-Prvi je pitanje postavio Boris Bistrović pozdravljajući bivšeg gradonačelnika u nadi da će vijećnici sada konačno dobiti odgovore na neka otvorena pitanja. Obratio se gradonačelnici s pitanjem kako je tri mjeseca nakon preuzimanja vlasti izjavila da se stanje u gradskoj blagajni ne poklapa sa stvarnim zatečenim stanjem te da je primorana angažirati nezavisnu revizorsku kuću. Nažalost, prošlo je pola mandata, a javnost još uvijek nije saznala što je revizija otkrila. Upitao je kada će to biti objavljeno i koja je tvrtka radila tu reviziju i koliko je koštala porezne obveznike ovog grada?

Gradonačelnica je odgovorila da nadležna tijela još nisu dostavila izvješće, kada to bude, javnost će biti na vrijeme obavještena.

Lovro Horvat pitao je kakvo je stanje s otpadom na odlagalištu Totovec, jesu li kapaciteti puni, jer prema njegovim informacijama otpad se može prikupljati još godinu dana. Drugo pitanje je bilo vezano uz ulaganje u oborinske odvodnje tijekom iduće godine. Treće pitanje odnosilo se na izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje i da li je grad sposoban osigurati 275 tisuća eura za početak investicije u kojoj je Vlada RH i premijer Plenković osigurali 11,6 milijuna eura.

Pročelnik Damir Šoltić odgovorio je kako Totovec sortira sve prema zakonu, još postoji kapaciteti do godinu i pol. U pripremama smo projektiranja rekao je, nove plohe do 2027. godine, kada bi trebala profunkcionirati Piškornica. Oborinska odvodnja kvalitetno je riješena i to sa javnih površina, javnih prometnica i građevinskih zemljišta, sve ostalo je u ingerenciji drugih. Problemi postoje oni se sustavno rješavaju. Gradonačelnica Cividini dodala je kako su sredstva za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje u 2023. u izmjenama i dopunama Proračuna.

Jurica Horvat osvrnuo se na revizijsko izvješće i kako u njemu nema kaznenog djela prema bivšem ravnatelju Centra za kulturu Čakovec Romanu Bogdanu. Pitao je ko će se sad ispričati Bogdanu zbog narušenog ugleda.

Gradonačelnica je rekla kako je to točno i da su rezultati Općinskog DORH-a javno objavljeni, ali postoje i drugi razlozi smjene.

Nino Vurušić postavio je pitanje rješavanje komaraca na terenu. Odgovorio je pročelnik Šoltić, rekavši kako je dugoročno loše vrijeme uzrok pojave komaraca, a da je za oprašivanje, potrebno barem 4 sušna dana.

Darko Zver postavio je dva pitanja Davidu Vugrincu pročelniku društvenih djelatnosti. Prvo je retorički pitao da li je dobio plaću za 5 mjesec. Konstatirao je da je dobio. Tako i treba biti ako je zaslužio. Bio je to uvod u kojem je konstatirao kako prema natječaju neki sportski klubovi nisu dobili ni 40% pripadajućih sredstava. Drugo pitanje odnosilo se na zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima, čiji je natječaj bio objavljen u rujnu prošle godine. Potpisivanje ugovora dogodilo se tek 6 mjeseci kasnije. Zašto se kasnilo i tko je odgovoran?

David Vugrinec u dužem izlaganju temeljito je objasnio tehniku potpisivanja i isplate po ugovorima, konstatirao kako se temeljem revizije i preporuka primjereno involviralo u nastupne promjene Zakona. Na temelju ovakvog iskustva, koje je ove godine usporilo tijek, slijedeće godine sve će biti jednostavnije i brže.

Dr. sc. Sandra Oslaković postavila je pitanje pročelniku Šoltiću u ime stanara s Travnik-Jug i rješavanja pristupnih puteva svojim zgradama od rupa i lokvi voda. Žali se čak 300-tinjak stanara. Drugo pitanje odnosilo se na Upravno vijeće i pritiske na Romana Bogdana da podnese ostavku da spasi svoju čast. Tražila je ispriku gradonačelnice što se vijećnicima prikazala kriva slika.

Pročelnik Šoltić rekao je kako su se neki pristupni putevi riješeni, a ovih dana izaći će na teren i pogledati novonastale rupe na brojevima od 18-22.

Gradonačelnica, što se tiče Romana Bogdana, rekla je da ako nije bilo kaznenih djela, to ne znači da nije bilo drugih propusta.

Rajko Bulat osvrnuo se na prometnu problematiku i to kod jednosmjerne ulice Rudolfa Kropeka i ulici Josipa Kozarca i ugrožavanje prometa. Naveo je i potrebu osvjetljavanja kod pješačkih prijelaza.

Odgovorio je pročelnik Šoltić rekavši da su za to nadležnji prometni redari, a što se tiče signalizacije prometa ne nude se nikakava nova rješenja na širim koridorima. Regulativa ne nudi nikakva rješenja. Policija bi trebala više biti na terenu u gradu, naglasio je.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja