Međimurje Press
Grad Čakovec

Gradska kavana u Čakovcu vratila staro ime ROYAL

Danas, 28.svibnja otkrivena je spomen ploča posvećena obitelji Legenstein u sklopu obilježavanja Dana Grada Čakovca te 100. obljetnice rođenja Lili Čaki Legenstein

Uz spomen  ploču na pročelju zgrade osvanuo je i novi naziv dosadašnje Gradske kavane i vraćen stari naziv KAVANA ROYAL. Brončanu spomen ploču je dizajnirala Dunja Dobranić, a lijevana je u umjetničkoj radionici Likovne akademije u Zagrebu.

Lili Legenstein, umjetničkog imena Čaki, koja je preminula 2021. godine, a počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, bila je svestrana umjetnica.  Bavila se plesom, glumom te je bila koreografkinja i dugogodišnja solistica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo 2010., za umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.  Za svog posljednjeg boravka u Čakovcu 2017. godine izrazila je želju da se Gradskoj kavani vrati njen naziv što je sada i učinjeno.

Obitelj Legenstein  preuzimanjem Kavane Royal u Čakovcu 1925. godine značajno je obogatila društveni život grada u međuratnom razdoblju. Grad koji nema svoje povijesti je i grad bez budućnosti pa svim zaslužnima trebamo dati značaj i priznanje, rekla je prilikom otkivanja spomen ploče gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Članovi obitelij Legenstein bitno su pridonijeli razvoju čakovečke sredine u svoje doba, no o tome se rijetko govorilo u javnosti. Muzej Međimurja prepoznao je priliku te povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein Čaki postavio izložbu o svim članovima vrlo uspješne i za Čakovec značajne obitelji, a koja iduće godine gostuje i u Murskoj Soboti, najavila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Uz nazočnost djelatnika Muzeja Međimurja, građana i novinara. spomen ploču otkrile su gradonačelnica i direktorica Muzeja Međimurja i tim činom naglasile povratak građanskog štiha Čakovca koji je polako nestajao, a koji je tako zdušno zagovarala Elizabete Legenstein i njena obitelj.

Program otvaranja spomen ploče obogatio je svojim nastupom Srečko Krištofić pjesmama posvećenim najdražem gradu na svijetu.

 

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja