Međimurje Press
Grad Čakovec

Lendavski župan na radnom sastanku kod čakovečke gradonačelnice!

Mjesec dana uoči službenog posjeta slovenskog veleposlanika u RH Međimurskoj županiji, o temi suradnje Slovenije i najsjevernijeg dijela zemlje razgovarali su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Općine Lendava Janez Magyar.

Dolaskom u Čakovec slovenski čelnik jedinice lokalne samouprave, koja je udaljena tek 20-ak kilometara od Međimurja, uzvratio je posjet čakovečke delegacije te time poslao najbolju poruku suradnje i partnerstva dviju zemalja koje više ne razdvaja granica.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor ukinute su granične kontrole te su obje strane svjedoci bržeg i jednostavnijeg poslovanja i razvoja, a uz komplementarno gospodarstvo gradonačelnica i župan prilike vide u produbljivanju suradnje između malih i srednjih poduzeća te zajedničkom razvoju turističkih i kulturnih proizvoda.

Župana Općine Lendava zanimala su ulaganja Grada Čakovca i projekti koje provodi u vrtićima i školama te u radu s mladima, kako izdvaja skoro polovicu Proračuna za ulaganja upravo u obrazovanje. Pritom ga je gradonačelnica upoznala s nadstandardima osigurane zdrave užine za sve osnovnoškolce, sufinanciranja nabavke radnih bilježnica i izjednačavanjem cijena privatnih te javnih vrtića. Sve navedeno slovenski čelnik naglasio je kao odličan primjer za slijediti, a prepoznao je i važnost održavanja Pravne klinike u Čakovcu kojom se omogućuje građanima besplatna pravna pomoć.

Dotakli su se suradnje obrazovnih institucija, pa tako Pučko otvoreno učilište provodi uspješne zajedničke EU projekte s lendavskim partnerima usmjerene na obrazovanje Roma, a u planu je da se suradnja proširi i na osnovne te srednje škole. Zajednički će uz Židovsku općinu Čakovec nastaviti i raditi na projektu „Never forget“ te podržavati projekt Međimurske županije „No Boundaries“ kojim se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima. Uz potencijal za privlačenje sredstava iz europskih fondova, smatraju kako obje strane mogu imati dodatni benefit, posebice u turističkom smislu, zahvaljujući i ITU mehanizmu koji će donijeti urbanu revitalizaciju Čakovca i okolnih općina.

Uz suradnju na području turizma, obrazovanja i gospodarstva, dosad odrađeno na području kulture i partnerstvom na projektima, odlični su potencijali i temelji za daljnji zajednički razvoj. U tome je velika zasluga i Hrvatskog kulturnog društva Pomurje, koje je izuzetno aktivno u povezivanju Prekmurja i Međimurja. Na kraju radnog sastanka, Cividini i Magyar otvorili su temu „zelene ekonomije“ i rad na istraživanju potencijala za energetsko povezivanje.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja