medjimurjepress@gmail.com

Ivan Đikić odaslao svijetu otkriće Ahilove pete koronavirusa

Danas je na stranicama Instituta (IBC) objavljeno priopćenje u kojem se navodi kako su znanstvenici s IBC-a u suradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papinu), koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba točka koja bi mogla biti svojevrsna Ahilova peta novog koronavirusa.

Naš znanstvenik i direktor njemačkog Instituta za biokemiju, Ivan Đikić, u razgovoru za Index objasnio je kako je njegov tim otkrio slabu točku, odnosnu Ahilovu petu koronavirusa. Đikić je glavni autor tog znanstvenog rada.

“Početna ideja kada sam započinjao projekt bila je da ćemo teško pronaći dobar lijek ako ne upoznamo svog neprijatelja iznutra, tj. CoV2 virus i njegov životni ciklus na molekularnoj razini. Istraživali smo neophodne virusne enzime i pronašli papinu-sličnu proteazu PLpro, koji je enzim koji ima dvije funkcije: cijepa polipeptide virusa i omogućava stvaranje novih virusa unutar stanice.

S druge pak strane, s istom katalitičkom domena cijepa i ljudske proteine koji su važni za anti-virusne imunološke odgovore. Time virus omogućava sebi brže širenje i blokira napad imunološkog sustava na novostvorene viruse”, pojasnio je Đikić.

“U rekordno brzom roku smo riješili strukturu enzima”

“Kada smo u rekordno brzom roku riješili strukturu enzima i ISG15 molekule iz ljudskih stanica, mogli smo razumjeti funkcije PLpro te otkriti novu kemijsku strukturu (GRL-0617) koja ulazi u aktivno mjesto PLpro enzima. Pokazali smo i specifičnost tog enzima za SARS PLpro (na koji je taj inhibitor i dizajniran prije par godina), ali ne MERS PL pro enzime”, pojašnjava Đikić.

“Koristeći sada farmakološku inhibiciju CoV2 virusa u primarno inficiranim stanicama pokazali smo da uistinu u ljudskim stanicama postoje dva učinka: sprečavanje izlaska virusa iz stanica i širenja virusa, te poticanje interferonskog puta koji je važan za anti-virusni imunološki odgovor. Takva strategija dvostrukim djelovanjem jednog lijeka može promijeniti način liječenja covid-19 bolesti jer djeluje pozitivno na imunološki odgovor, ali i blokira ahilovu tetivu virusa (PLpro enzim)”, rekao nam je naš vrhunski znanstvenik.

“Što se tiče primjene ovog otkrića što prije u klinici, jako smo angažirani i radimo na nastavku studija s kolegama kliničarima. Ohrabrujuće vijesti su da se u američkoj bolnici već provode klinička ispitivanja odobrenog lijeka Famotidina za koji tvrde da ciljano djeluje na PLpro ovog koronavirusa.

No, kolege u SAD-u nisu još potvrdili da taj lijek djeluje točno na PLpro i trebat ćemo napraviti dodatna testiranja da potvrdimo djelovanje na taj način”, zaključio je Đikić.

AUTOR: N1 Info

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*