Međimurje Press
Policija

Info PU međimurske za četvrtak, 24. kolovoza 2023. godine

Razbojništvo u putničkom vlaku

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policajac i vozilo.jpg

Čakovečki policajci odmah nakon zaprimanja dojave na Željezničkom kolodvoru Čakovec pronašli su 20-godišnjaka i starijeg maloljetnika za koje se prema opisu sumnja da su počinitelji kaznenog djela razbojništva te su ih priveli u prostorije Policijske postaje Prelog

Jučer, 24. kolovoza između 18:30 i 19 sati u putničkom vlaku prilikom vožnje na relaciji Čehovec – Mala Subotica, dvojica mladića uz prijetnju hladnim oružjem od mlađeg maloljetnika oduzela su desetak eura. Odmah potom oštećeni je o događaju obavijestio svoje roditelje, a koji su zatim izvijestili policiju. U opisanom događaju oštećeni maloljetnik nije ozlijeđen.

Čakovečki policajci odmah nakon zaprimanja dojave na Željezničkom kolodvoru Čakovec pronašli su 20-godišnjaka i starijeg maloljetnika za koje se prema opisu sumnja da su počinitelji kaznenog djela razbojništva te su ih priveli u prostorije Policijske postaje Prelog. Osumnjičeni mladići su uhićen te se trenutno nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

Dvojica mladića osumnjičena za provale u vikendice na području Donjeg Zebanca

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/lisice.jpg

Protiv osumnjičenog dvojca podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 20-godišnjakom i 28-godišnjakom, obojica sa šireg područja grada Mursko Središće, utvrđeno je kako su počinili pet kaznenih djela teških krađa, od čega četiri u pokušaju.

Sumnja se kako su sredinom kolovoza u Donjem Zebancu provalili u pet vikendica. Nakon provale u vikendicu vlasništvo 47-godišnjaka ukrali su električni trimer kojeg su tijekom istraživanja policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće pronašli i vratili vlasniku. Iz preostale četiri vikendice nisu ništa ukrali.

Protiv osumnjičenog dvojca podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Internetskom prijevarom 34-godišnjak oštećen za više tisuća eura

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/zastita osobnih podataka.jpg

Kaznenim djelom računalne prijevare 34-godišnjak je oštećen za više tisuća eura, dok će se protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava

Jučer, 24. kolovoza u prostorijama Policijske uprave međimurske 34-godišnjak podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je oštećeni prije nekoliko dana zaprimio telefonski poziv putem kojeg ga je nepoznata osoba obavijestila kako je na njegovom kripto računu evidentiran iznos od nekoliko tisuća eura te mu može pomoći oko isplate tih sredstava. Nedugo zatim zaprimio je više poziva druge nepoznate osobe koja ga je uspjela uvjeriti da na svoj mobitel instalira nekoliko aplikacija pomoću kojih je počinitelju omogućio pristup mobitelu, a sve s ciljem isplate spomenutih sredstava. Ujedno, počinitelji su oštećenog naveli da im pošalje fotografiju osobne iskaznice te podatke svoje bankovne kartice. Pomoću spomenutih podataka podiglisu  novac s bankovnog računa 34-godišnjaka te uplatili novac na nekoliko bankovnih računa u inozemstvu i Republici Hrvatskoj. Također, jedan od počinitelja putem bankovne aplikacije zatražio je realizaciju kredita u iznosu od više tisuća eura koji je potom isplaćen na račun oštećenog, a sve s ciljem da mu se poveća dnevni limit na bankovnom računu. Nakon što je oštećeni shvatio da je prevaren te da počinitelji neće izvršiti povrat njegovih novčanih sredstava, kao ni isplatu eventualne zarade na kripto valutama, blokirao je bankovni račun te odlučio prijevaru prijaviti policiji.

Opisanim kaznenim djelom računalne prijevare 34-godišnjak je oštećen za više tisuća eura, dok će se protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava.

Preloški kontakt policajac održao predavanje na Dječjem biciklističkom kampu

  • Slika /2023/Biciklistički kamp Prelog 22082023/Biciklistički kamp (7).JPG
  • Za 80-tak mališama i 40-tak njihovih roditelja održano je predavanje na temu sigurnog sudjelovanja biciklom u prometu, uz osvrt na zakonske odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

    U protekla dva dana, 22. i 23. kolovoza u kasnim poslijepodnevnim satima na terenima sportsko rekreacijskog centra DG Sport u Prelogu u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, održan je Dječji biciklistički kamp. Pod stručnim vodstvom članova Biciklističkog kluba Prelog, dječaci i djevojčice u dobi od 4 do 14 godina, uz igru i međusobno druženje savladali su osnove biciklizma uz poseban naglasak na sigurnu vožnju biciklom.

    Temeljem poziva te višegodišnje uspješne suradnje s lokalnim biciklističkim klubom, prvog dana kampa kontakt policajac Policijske postaje Prelog, Spomenko Gojsek za 80-tak mališama i 40-tak njihovih roditelja održao je predavanje na temu sigurnog sudjelovanja biciklom u prometu, uz osvrt na zakonske odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Pritom su svakom  sudioniku kampa uručeni prigodni pokloni, reflektirajuće trakice koje su osigurane sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Preloga. Ujedno, svi posjetiteljima kampa podijeljene su i brošure Policijske uprave međimurske “Biciklisti pažnja” i “Zajedno do veće sigurnosti”.

    Roditelji i članovi Biciklističkog kluba Prelog upoznati su s osnovnim ciljevima preventivnih projekata međimurske policije “Zaštitimo svoj bicikl” i “Zajedno do veće sigurnosti”, uz poseban naglasak na potrebu poduzimanja samozaštitnih mjera koje predstavljaju vrlo važan segment u prevenciji krađa bicikla.

    Tijekom ovakvih i sličnih kampova, kroz igru i druženje, dijete se stavlja u centar pozornosti te se time stječe međusobno povjerenje, dijalog i suradnja državnih institucija i lokalnih vlasti s ciljem sprečavanja svih neželjenih i nezakonitih ponašanja.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja