Međimurje Press
Policija

Info PU međimurske za dane proteklog vikenda od 24. do 26. svibnja 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /2024/PN Zebanec Selo 26052024.JPG

Evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim sudionicima te dvije nesreće s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim sudionicima (kvalifikacija ozljeda bit poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije) te dvije nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
-ostali uzroci, dvije prometne nesreće

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod tri sudionika. Najveća koncentracija od 1,57 g/kg utvrđena je kod 21-godišnjeg „mladog vozača“ osobnog automobila koji je u nedjelju, 26. svibnja oko 1 sat poslije ponoći u Zebanec Selu, skrivio prometnu nesreću.

U trenutku nesreće 21-godišnji „mladi vozač“ upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,57 g/kg.  Pritom brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć) te atmosferskim prilikama (kiša). Izlaskom iz zavoja izgubio nadzor nad upravljanjem te vozilom izletio izvan kolnika u cestovni jarak, gdje je prednjim i bočnim dijelom automobila udario u kosinu cestovnog jarka, a potom se uslijed siline udara automobil vratio na kolnik. Ozlijeđeni vozač vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljeda naknadno okvalificirati. Provjerom putem evidencija registracije vozila i prometnih isprava utvrđeno je kako je automobilu kojim je upravljao 21-godišnjak, početkom prošle godine istekao rok važenja prometne dozvole.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija natpis.JPG

Evidentirane su tri krađe, dok teške krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. Izdvajamo krađu iz obiteljske kuće u Stanetincu.

U subotu, 25. svibnja u prijepodnevnim satima u Stanetincu, nepoznati počinitelj iskoristivši kraću odsutnost 74-godišnje vlasnice, ušao je u otključanu kuću, odakle je potom ukrao novac. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NEKOLIKO SAVJETA ZA NAŠE STARIJE GRAĐANE

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi dobro znaju da ondje treba tražiti.
  • Ključ od stana, kuće ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.
  • Ne puštajte u dom nepoznate osobe one koje vas trebaju vratit će se poslije kada osigurate nazočnost osobe od povjerenja.
  • Ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima – trudnoća – slabost – invaliditet.
  • Ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete s osobom od povjerenja – članovima kućanstva.
  • Ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili putem telefona – ime i prezime – broj osobne iskaznice – broj kartice tekućeg računa – količinu novca kojim raspolažete.

Tijekom akcije “Četiri ubojice u prometu” ukupno utvrđena 33 prometna prekršaja

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_2961.JPG

Najveća koncentracija alkohola od 2,02 g/kg utvrđena je u 22:10 sati u Čakovcu, Mihovljanskoj ulica, kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila

Policijski službenici u sastavu mobilnog tima Policijske uprave međimurske u subotu, 25. svibnja od 16 do 24 sata proveli su aktivnosti iz akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Tijekom akcije ukupno su utvrđena 33 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– šest prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, i to:
– od 0,5 do 1 g/kg – dva prekršaja,
– iznad 1 do 1,5 g/kg – dva prekršaja,
– iznad 1,5 g/kg – dva prekršaja,
– dva prekršaja nepropisne brzine kretanja,
– četiri prekršaja nepropisne uporabe mobitela,
– dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
– 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa ili sjedalice te
– sedam ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 2,02 g/kg utvrđena je u 22:10 sati u Čakovcu, Mihovljanskoj ulica, kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

Iz ostalih zakonskih propisa utvrđen je jedan prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Foto: Pu međimurska

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja