Međimurje Press
Policija

INFO PU međimurske za dane proteklog vikenda od 30. kolovoza do 1. rujna 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su ukupno četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim sudionikom i tri nesreće s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su ukupno četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim sudionikom (težina ozljeda bit će poznata nakon liječničke kvalifikacije ozljeda) te tri nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća,
– vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača, i to kod 39-godišnje vozačice osobnog automobila u koncentraciji od 1,79 g/kg. Spomenuta vozačica skrivila je prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju, 1. rujna oko jedan sat poslije ponoći u Pribislavcu.

Pod utjecajem alkohola (1,79 g/kg) 39-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, Industrijskom ulicom kojom prilikom brzinu kretanja vozila nije prilagodila osobinama ceste (nailazak na raskrižje) te vidljivosti (noć). Uslijed neprilagođene brzine i bez zaustavljanja (postavljen znak „STOP“)  ušla je u raskrižje te potom prešla preko kolnika Ulice dr. Ante Starčevića, gdje je u kočenju izletjela izvan kolnika. Nakon izlijetanja prednjim dijelom automobila udarila je u ukrasno grmlje, a u nastavku kretanja i u betonsko metalnu reklamu te ukrasno drvo, sve vlasništvo obližnje tvrtke. Ozlijeđena vozačica vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje joj je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljeda naknadno okvalificirati.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/provale.jpg

Evidentirane su tri teške krađe, od čega jedna u pokušaju te jedna krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe, od čega jedna u pokušaju te jedna krađa. Izdvajamo pokušaj teške krađe u Maloj Subotici.

U nedjelju, 1. rujna 40 minuta nakon ponoći u Maloj Subotici, Glavnoj ulici, dvojica počinitelja provalila su u štagalj te su potom iz kokošinjca pokušala ukrasti kokoši. Počinitelji su sa stražnje strane dvorišta prišli štaglju te potom nasilno otvorili ulazna vrata. U trenutku kada su se s vrećama u rukama približavali kokošinjcu, u krađi kokoši spriječila su ih dvojica ukućana. Jednog počinitelja uspjeli se zadržati do dolaska policije, dok je drugi pobjegao. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događa utvrđeno je kako se radi o 40-godišnjaku s područja općine Mala Subotica, koji je priveden u Policijsku postaju Čakovec na kriminalističko istraživanje.

U sklopu kriminalističkog istraživanja provode se i intenzivne mjere traganja za odbjeglim počiniteljem.

Rumunjske državljanke prosjačile u Čakovcu

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Upozoravamo građane da se u posljednjih nekoliko dana na području Međimurske županije pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te se pritom lažno predstavljaju uz predočenje lažnih iskaznica

U petak, 30. kolovoza u prijepodnevnim satima u čakovečkom Parku Rudolfa Kropeka, dvije rumunjske državljanke (19-godišnjakinja i 22-godišnjakinja) odavale su se prosjačenju tako što su od prolaznika tražile milostinju. Pritom su građanima lažno navodile kako prikupljaju donacije za “Nacionalnu udrugu za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu”. Policijski službenici od rumunjskih državljanki oduzeli su protupravno prikupljeni novac.

Zbog počinjenja prekršaja iz čl. 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, rumunjske državljanke sankcionirane su novčanim kaznama.

Upozoravamo građane da se u posljednjih nekoliko dana na području Međimurske županije pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te se pritom lažno predstavljaju uz predočenje lažnih iskaznica.

Maloljetnik ispisivanjem pogrdnih grafita oštetio zapadnu kulu čakovečkog Starog grada

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija natpis.JPG

Protiv osumnjičenog maloljetnika zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad starijim maloljetnikom utvrđeno je kako je počinio kazneno djelo oštećenja tuđe stvari (čl. 235. st. 2. Kaznenog zakona).

Naime, osumnjičeni je početkom srpnja ove godine u Čakovcu, pomoću crnog spreja ispisao nekoliko pogrdnih natpisa (grafita) na unutrašnjem dijelu zida ostataka zapadne kule Staroga grada, vlasništvo Muzeja Međimurja Čakovec. Materijalna šteta procijenjena je na stotinjak eura.

Protiv osumnjičenog maloljetnika zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U Sitnicama i Lončarevom naselju provedene preventivne aktivnosti iz nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”

Građani koji su pristupili punktu informirani su o dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija te da o toj mogućnosti obavijeste druge mještane

Posljednja dva dana kolovoza (u četvrtak, 29.8. i petak 30.8.) u prijepodnevnim satima u Murskom Središću, Ulici Sitnice i Podturnu, Lončarevom naselju preventivci iz Policijske postaje Mursko Središće proveli su aktivnosti iz preventivne nacionalne kampanje “Manje oružja manje tragedija”.

Preventivna akcija održana je u cilju informiranja mještana Sitnica i Lončarevog naselja o zakonskoj  regulativi legalizacije, načinu dragovoljne predaje oružja, eksplozivnih naprava dr. minsko-eksplozivnih sredstava. Također, prisutnima je pojašnjeno koje su sve opasnosti kada je oružje u ilegalnom posjedu osobe.

Informativnom punktu (Mobilnom preventivnom centru policije) pristupilo je više građana, a ponajviše djece i mladih.

Svi posjetitelji informativnog punkta poticani su na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija te da o toj mogućnosti obavijeste i ostale mještane.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja