Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za dane proteklog vikenda od 30. lipnja do 2. srpnja 2023. godine

U prometnoj nesreći smrtno stradao 37-godišnji motociklist

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Protiv 44-godišnjeg vozača osobnog automobila zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

U nedjelju, 2. srpnja nešto prije 8:30 sati u Čakovcu dogodila se prometna nesreća u kojoj je nažalost, smrtno stradao 37-godišnji motociklist iz Pribislavca.

U trenutku nesreće 44-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Ulice Stjepana Radića te je dolaskom do kolnog ulaza obližnjem parkiralištu, obavljao  skretanje ulijevo. Pritom nije propustio vozilo koje je dolazeći iz suprotnog smjera, zadržavalo smjer kretanja zbog čega je u bočni dio automobila, prednjim dijelom udario motocikl, čakovečke registarske oznake, kojim je upravljao 37-godišnjak. Uslijed siline udara došlo je do prevrtanja motocikla te pada vozača na kolnik.

Na mjestu događaja liječnik pristiglog tima hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt 37-godišnjeg vozača motocikla. Tijelo premilog prevezeno je na Odjel patologije čakovečke bolnice, gdje će se prema nalogu nadležnog državnog odvjetnika obaviti obdukcija.

Kolnik Ulica Stjepana Radića od 8:35 do 11:30 sati zbog obavljanja očevida bio zatvoren za sav promet te se odvijao okolnim ulicama.

Protiv 44-godišnjeg vozača osobnog automobila zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Smrtno stradali motociklist druga je žrtva u cestovnom prometu na području Međimurske županije, u ovoj godini.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Evidentirano je sedam prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije s ozlijeđenim osobama (jedan sudionik lakše ozlijeđen, dok će se ozljede za jednog sudionika naknadno okvalificirati) i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
– ostalo, tri prometne nesreće

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dva vozača. Najveća koncentracija od 1,4 promila utvrđena je kod 19-godišnjeg “mladog vozača” osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, koji je skrivio prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom. Spomenuta nesreća dogodila se u subotu, 1. srpnja oko jedan sat poslije ponoći u Goričanu.

Utvrđen identitet i uzrok smrti pronađena mrtve osobe u rijeci Muri

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Plovidba.JPG

Prepoznavanjem je utvrđeno da se radi 40-godišnjaku, čiji je nastanke prijavljen 17. lipnja ove godine, dok je obdukcijom utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje

U subotu, 1. srpnja u prijepodnevnim satima na Odjelu patologije Županijske bolnice Čakovec provedeno je prepoznavanje mrtvog tijela nepoznatog muškarca, a koje je pronađeno u četvrtak, 29. lipnja prilikom pretrage rijeke Mure, nedaleko mjesta Novakovec.

Prepoznavanjem je utvrđeno da se radi 40-godišnjaku, čiji je nastanke prijavljen 17. lipnja ove godine, dok je obdukcijom utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje.

O utvrđenim činjenicama obavijestit će se nadležno državno odvjetništvo.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Evidentirana je jedna teška krađa u pokušaju te jedna krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa u pokušaju te jedna krađa. Izdvajamo pokušaj teške krađe u Hlapičini.

Između 27. lipnja i 1. srpnja ove godine u Hlapičini, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 54-godišnjakinje. Počinitelj je u nekoliko prostorija kuće ispreturao stvari, ali pritom ništa nije ukrao. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Preloški kontakt policajci predstavili preventivne aktivnosti posjetiteljima “Lova na labuđe pero”

Mnogobrojnim posjetiteljima informativnog punkta predstavljeni su osnovni ciljevi preventivnih projekata koji se provode na području Policijske uprave međimurske

Foto: PU međimurska

Jučer, 2. srpnja u prijepodnevnim satima na području Sportskog rekreacijskog centra Marina u Prelogu, u sklopu manifestacije “Lov na labuđe pero”, kontakt policajci Policijske postaje Prelog, uz korištenje vozila Mobilnog preventivnog centra policije, okupljenim posjetiteljima predstavili su preventivne aktivnosti iz projekata “Zajedno do veće sigurnosti” i “Zajedno – trgovanje ljudima”.

Posjetiteljima informativnog punkta prezentirane su osnovni ciljevi spomenutih preventivnih projekata. Ujedno, ukazano im je na potrebu poduzimanja samozaštitnih mjera koje se prvenstveno odnose na prevenciju krađa i teških krađa. Također, građanima je promovirana i nacionalna preventivna akcija „Zajedno“, koja je usmjerena na sprječavanje trgovanja ljudima, kao i ciljevi spomenute preventivne akcije, kao i modaliteti kažnjivog ponašanja trgovanja ljudima.

Svim posjetiteljima punkta policije omogućeno je razgledavanje vozila Mobilnog preventivnog centra, kao i dr. opreme te tehnike koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.  Ovakve preventive aktivnosti policije pobuđuju veliki interes javnosti, posebice djece, obzirom da im je pružena mogućnost da takve trenutke ovjekovječe fotografiranjem. Najmlađi su posjetitelji informirani te educirani o pravilnom kretanju u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikla, s posebnim osvrtom na zakonsku obvezu korištenja reflektirajuće materije i zaštitne kacige, a ujedno su darivani i reflektirajućim promotivnim materijalima u vidu reflektirajućih trakica i privjesaka koji su pribavljeni putem sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Kao vizualni identitet preventivnih aktivnosti korištene su brošure Policijske uprave međimurske “Zajedno do veće sigurnosti”, “Trgovanje ljudima”, “Biciklisti, pažnja!”, “Pješaci, sigurno u prometu” i mnoge druge.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja