Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za ponedjeljak, 16. listopada 2023. godine

Prilikom pretjecanja 37-godišnjak automobilom naletio na 19-godišnjeg motociklistu

Slika /2023/PN Oporovec - Donji Mihaljevec 16102023.jpg

Ozlijeđeni motociklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć, dok je 37-godišnjem vozaču automobila pomoć pružena na mjestu događaja, a naknadno je privatnim vozilom prevezen u bolnicu

Jučer, 16. listopada 2023. godine nešto prije 16 sati na prometnici uz drenažni kanal HE Dubrava između Oporovca i Donjeg Mihaljevca, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 19-godišnji motociklist.

Vozač rođen 1985. godine upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom lokalne ceste između Oporovca i Donjeg Mihaljevca te je u blagom zavoju započeo s pretjecanjem  kombi vozila, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je u istom smjeru upravljao 28-godišnjak. Prilikom pretjecanja automobilom je djelomično prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera te je prednjim bočnim dijelom vozila udario u bočni dio motocikla, čakovečke registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 19-godišnjak. Nakon udara došlo je do prevrtanja motocikla i pada vozača na kolnik.

Provjerom putem evidencija vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je kako je 37-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom u vrijeme dok mu je isteklo važenje vozačke dozvole (istek u veljači 2020. godine).

Ozlijeđeni motociklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć, dok je 37-godišnjem vozaču automobila pomoć pružena na mjestu događaja, a naknadno je privatnim vozilom prevezen u bolnicu. Težina zadobivenih ozljeda naknadno će se okvalificirati te potom slijedi i pravna kvalifikacija događaja.

Tijekom obavljanja očevida (od 16:25 sati do 18:30 sati) kolnik spomenute lokalne ceste bio je zatvoren za sav promet te se odvijao obilaznim pravcima.

Rezultati provedene akcije “Distrakcija – pojas i mobitel“

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/pojas ilustracija 2.jpg

Zabilježeno je 161 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su od 9. do 15  listopada 2023. godine proveli akciju “Distrakcija – pojas i mobitel”.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 305 prekršaja iz Zakona o  sigurnosti prometa na cestama  od čega:

– 10 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 0,50 do 1,00 g/kg – 6 prekršaja,
– iznad 1,00 do 1,50 g/kg – 1 prekršaj,
– iznad 1,50 g/kg – 3 prekršaja,

–  47 prekršaja nepropisne brzine kretanja od čega:

– u naselju do 10 km/h veća od dopuštene – tri prekršaja,
– u naselju 10-20 km/h veća od dopuštene – 27 prekršaja,
– u naselju 20-30 km/h veća od dopuštene – 12 prekršaja,
– izvan naselja od 10-30 km/h veće od dopuštene – tri prekršaja,
– izvan naselja od 30-50 km/h veće od dopuštene – dva prekršaja,

– 161 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– četiri prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
– prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
– dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
– prekršaj neustupanja prednosti prolaska drugom vozilu,
– tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
– prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanja,
– prekršaj upravljanja vozilom bez upisane potrebite kategorije,
– 33 ostalih prekršaja.

Iz domene drugih zakona utvrđena su dva prekršaja iz članka 29. Zakona o osobnoj iskaznici te jedan prekršaj iz članka 47. Zakona o radnim vremenima i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Preventivna akcija “Sigurno u prometu” u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri

Za učenike od petog do osmog razreda (ukupno 202 učenika) Općina Sveti Martin na Muri osigurala je razne reflektirajuće materijale (prsluci i privjesci za torbe)

U petak, 13.  listopada 2023. godine u popodnevnim satima u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri, policijske službenice Policijske postaje Mursko Središće, Marija Nemec i Adela Mesarić Baranašić provele su aktivnosti iz preventivne akcije “Sigurno u prometu”.

Policijska postaja Mursko Središće u suradnji s Općinom Sveti Martin na Muri i Osnovnom školom Sveti Martin na Muri, dogovorila je preventivne aktivnosti iz domene sigurnosti cestovnog prometa. Upravo s ciljem podizanja stanja sigurnosti djece i mladih prilikom sudjelovanja u prometu Općina za učenike od petog do osmog razreda (ukupno 202 učenika) osigurala razne reflektirajuće materijale (prsluci i privjesci za torbe).

Cilj ovakvih i sličnih akcije je dodatnom edukacijom, ako i pojačanim nadzorom pješaka (učenika osnovne škole), povećati njihovu sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonitoj osnovi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijalom. Ujedno, zbog njihove sigurnosti vrlo je važno da su vidljivi, osobito kada sudjeluju u prometu u ranojutarnjim, večernjim satima i u doba smanjene vidljivosti.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja