Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za utorak, 14. veljače 2023.

Upravljao BMW-om s nepripadajućim registarskim oznakama i bez položenog vozačkog ispita

Protiv 27-godišnjeg vozača podnijet će se kaznena i prekršajna prijava

Jučer, 14. veljače u 23:41 sati u Držimurcu, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, zaustavili su 27-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom, BMW serije 3, čakovečkih registarskih oznaka.

Provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je kako 27-godišnjak nema položeni vozački ispit. Ujedno, provjerom registarskih oznaka utvrđeno je kako ne pripadaju BMW-u, već kombi vozilu (Iveco Daily), vlasništvo 61-godišnjaka.

Policijski službenici oduzeli su nepripadajuće registarske pločice, dok će se protiv 27-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja isprava, podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Ujedno, zbog upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava (prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama) 27-godišnjak s područja grada Preloga, prekršajno će se sankcionirati.

Dvojac uhićen zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola (2,59 g/kg) i bez položenog vozačkog ispita te vrijeđanja policijskih službenika

Protiv 25-godišnjaka i 27-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlozi Općinskom sudu u Čakovcu zbog počinjenja prometnih prekršaja i vrijeđanja policijskih službenika

Jučer, 14. veljače u 18:45 sati u Strahonincu, Dravskoj ulici, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Policijske postaje Čakovec, zaustavili su 24-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom (Peugeot), čakovečkih registarskih oznaka.

Provedenim alkotestiranjem te provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,59 g/kg te bez položenog vozačkog ispita (prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom).

Vozač je uhićen, dok mu je automobil privremeno oduzet sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (članak 229. stavak 8.) te potom vučnom službom prevezen u dvorište sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

Tijekom opisanog postupanja 27-godišnji suvozač iz Peugeota, pod utjecajem alkohola od 2,5 g/kg, pogrdnim riječima vrijeđao je policijske službenike zbog čega je uhićen te zajedno s 25-godišnjakom priveden u Policijsku postaju Čakovec.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 25-godišnjeg vozača zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, podnijet će se optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel), dok će se protiv 27-godišnjaka istom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Maloljetnik i 23-godišnjak nabavljali te potom preprodavali sintetski kanabinoid i druge droge

Pretragama domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni mladići u Pušćinama i Kuršancu, pronađeno 385 papirnatih smotuljaka ispunjenih sintetskih kanabinoid (ADB BUTINACA)

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su stariji maloljetnik i 23-godišnjak počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Naime, sumnja se kako je stariji maloljetnik tijekom protekle godine u više navrata nudio na prodaju te prodavao drogu sintetski kanabinoid (ADB BUTINACA) osumnjičenom 23-godišnjaku.

Ujedno, sumnja se kako je u više navrata nudio na prodaju i prodavao droge amfetamin, LSD te sintetski kanabinoid (ADB BUTINACA) raznim konzumentima na području Međimurske županije.

Nadalje, istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 23-godišnjak tijekom protekle godine nabavljao i posjedovao radi daljnje preprodaje drogu sintetski kanabinoid (ADB BUTINACA) od osumnjičenog starijeg maloljetnika te potom tu drogu u više navrata preprodavao raznim konzumentima na području Međimurske županije.

Pretragama domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni mladići u Pušćinama i Kuršancu, pronađeno 385 papirnatih smotuljaka ispunjenih sintetskih kanabinoid (ADB BUTINACA) koji je bio pomiješan sa smjesom za povećanje mase. Ujedno, tijekom pretrage pronađen je i novac koji je stečen preprodajom droge.

Pronađenu drogu i novac oduzeli su policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske te će protiv 23-godišnjaka i prema starijem maloljetniku podnijeti kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Promocija kampanje ”Postani policajac/policajka”

U Gospodarskoj školi u Čakovcu, srednjoškolcima predstavljeno zanimanje policajac/policajka

Foto: PU međimurska

U utorak, 14. veljače 2023. godine u poslijepodnevnim satima u Gospodarskoj školi u Čakovcu, provedena je promocija kampanje ”Postani policajac/policajka”.

Promociji su prisustvovali učenici drugog razreda, smjer Tehničari za cestovni promet. Učenicima je prezentiran sadržaj svih uputa i uvjete Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka koje moraju zadovoljavati kandidati , odnosno da moraju:

  • biti državljani Republike Hrvatske,
  • imati završenu srednju školu u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju,
  • biti mlađi od 28 godina na dan početka nastave,
  • imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,
  • ispunjavati posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,
  • biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe i
  • nisu članovi političkih stranaka.

Naglašeno im je da tijekom školovanja dobivaju:

  • udžbenike, nastavni materijal, pribor, školsku torbu, sportsku opremu,
  • dodatno osiguranje,
  • mjesečnu stipendiju,
  • smještaj i prehranu,
  • sudjelovanje u radu policijskog zbora i tamburaškog orkestra,
  • omogućavanje nastavka trenažnog procesa športašima,
  • svu potrebnu policijsku opremu i odoru i
  • siguran posao u MUP-u.

Upućeni su da se polaznici i polaznice nakon završenog Programa primaju u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova (policijske uprave odnosno u ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije), sukladno potrebama službe.

Polaznici na početku školovanja s Ministarstvom unutarnjih poslova zaključuju Ugovor o međusobnim pravima i obavezama. Prava i obveze između polaznika i Ministarstva unutarnjih poslova uređuju se ugovorom. Obrazovanje se provodi sukladno Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Kandidati/kandidatkinje koji uspješno završe Program primaju se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nadalje, što se tiče programa srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, upisom učenika u treći razred isti su upućeni da moraju ispunjavati slijedeće uvjete:

  • biti državljani Republike Hrvatske,
  • imati završen drugi razred srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2 za školu u četverogodišnjem trajanju (gimnazijski programi, strukovni obrazovni programi na razini 4.2),
  • završen 1. i 2. razred s općim uspjehom najmanje dobar,
  • imati ocjenu iz vladanja uzoran,
  • biti mlađi od 19 godina na dan početka nastave,
  • imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,
  • ispunjavati posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,
  • biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe,
  • nisu članovi političkih stranaka

Također osigurano im je sljedeće:

  • udžbenici, nastavni materijal, pribor, školska torba, sportska oprema,
  • dodatno osiguranje,
  • mjesečna stipendija,
  • smještaj i prehrana,
  • sva potrebna policijska oprema i odora,
  • sudjelovanje u radu policijskog zbora i tamburaškog orkestra,
  • omogućavanje nastavka trenažnog procesa športašima i
  • osiguran posao u MUP-u.

Nastava se izvodi po Strukovnom kurikulumu policajac/policajka temeljem rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učenici na početku školovanja s Ministarstvom unutarnjih poslova zaključuju Ugovor o međusobnim pravima i obavezama. Osim navedenog, sukladno potpisanom Sporazumu između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave, jedan dio učenika školuje se za zanimanje „pravosudni policajac“, nakon čega im se omogućuje zaposlenje u ustrojstvenim jedinicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Za promociju su korišteni i video uradci koje je na korištenje dala Policijska akademija u svrhu promocije Kampanje.

Učenici su upućeni su da sve informacije mogu potražiti  i na internetskim stranicama policijska-akademija.gov.hr i ostalim stranicama navedenim na letku koji su im ostavljeni na korištenje i Policijskoj upravi međimurskoj za sva ostala dodatna pitanja.

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja