Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za četvrtak, 13. travnja 2023

U Orehovici pod utjecajem alkohola (1,98 g/kg) vrijeđao policijske službenike

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policajac i vozilo.jpg

Pod utjecajem alkohola od 2,60 g/kg, 29-godišnjak rukama po glavi izudarao 33-godišnjaka te ga pritom lakše ozlijedio, dok je prilikom postupanja 37-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,98 g/kg vrijeđao i omalovažavao policijske službenike

Jučer, 13. travnja 16:30 sati u Orehovici, Ulici grofa Feštetića, 29-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,6 g/kg, rukama je po glavi izudarao 33-godišnjaka, koji je također bio pod utjecajem alkohola od 2,5 g/kg. U opisanom događaju 33-godišnjak lakše je ozlijeđen.

Prilikom uhićenja i primjene sredstava prisile nad 29-godišnjim napadačem, policijskim službenicima Policije postaje Čakovec, nepozvan je pristupio 37-godišnjak koji je također bio pod utjecajem alkohola od 1,98 g/kg te ih je bez ikakvog povoda počeo vrijeđati i omalovažavati. Policijski službenici uhitili su 37-godišnjaka te ga zajedno s 29-godišnjakom priveli u Policijsku postaju Čakovec.

Protiv 37-godišnjaka s područja općine Orehovica zbog počinjenja prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, podnijet će se optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel).

Ujedno, protiv 29-godišnjaka s područja općine Orehovica zbog počinjena kaznenog djela Tjelesna ozljeda, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom sljedećeg tjedna pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila

Slika /2023/Speed marathon 2023/Running Man 16x9.jpg

Akcija je usklađena s aktivnostima mreže prometnih policija Europske unije za 2023. godinu (ROADPOL) te će se u spomenutom terminu provodi na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj

Foto: ROADPOL

U razdoblju od 17. do 25. travnja 2023. godine policijski službenici Policijske uprave međimurske pojačano će provoditi nadzor brzine kretanja vozila.

Ova akcija usklađena je s aktivnostima mreže prometnih policija Europske unije za 2023. godinu (ROADPOL) te će se u spomenutom terminu provodi na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Policijske aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina, kao i na suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Tijekom spomenutog pojačanog nadzora brzine kretanja provest će se i dvije ciljane akcije.

U srijedu, 19. travnja od 9 do 14 sati provest će se akcija „Nadzor brzine kretanja mopeda i motocikala“. Aktivnosti iz spomenute akcije provest će se u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Policijskom upravom varaždinskom.

U petak, 21. travnja od 00:00 do 24:00 sata provest će akcija „Pojačani 24-satni nadzor brzine“ (tzv. „speed marathon“).

Uspješno provedeno osposobljavanje pripadnika Školskih prometnih jedinica

Policijska uprava međimurska u suradnji s Auto klubom Čakovec već dugi niz godina uspješno provodi preventivno-edukativnu akciju osposobljavanja pripadnika Školskih prometnih jedinica

Osposobljavanje pripadnika Školskih prometnih jedinica, koje će djelovati na području Međimurske županije, provedeno je u utorak i srijedu, 11. i 12. travnja 2023. godine od 8 do 11 sati za učenike Osnovne škole Domašinec, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu i Osnovne škole Strahoninec.

Pripadnici Školskih prometnih jedinica osposobljavaju se s ciljem što uspješnijeg i sigurnijeg upravljanja prometom na cestama, pružanja pomoći sudionicima u prometu te sudjelovanja u prometno-preventivnim i odgojnim aktivnostima i to najprije teoretski te potom praktično na prigodnom poligonu i na prometnicama u blizini mjesta osposobljavanja.

Osposobljavanje iz područja prometnih pravila, prometnih znakova i upravljanje prometom te pružanje pomoći sudionicima u prometu, provedeno je u prostorijama Auto kluba Čakovec od strane ovlaštenog predavača prometnih propisa, dok su policijska službenica za poslove prometne policije i policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu, Policijske uprave međimurske odradili praktične vježbe na poligonu i okolnim prometnicama.

Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije za sve sudionike osigurao je prigodnu okrjepu i sigurnosne promidžbene materijale, dok je Auto klub Čakovec osigurao literaturu te promidžbene materijale pribavljene sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Pozivamo ravnateljice i ravnatelje osnovnih škola s područja Međimurske županije, da planiraju navedenu aktivnost za sljedeću školsku godinu, kako bi se osposobilo što više učenika s ciljem podizanja razinu sigurnosti u cestovnom prometu, posebice kada su u pitanju najranjiviji sudionici u cestovnom prometu, djeca.

U noći sa subote na nedjelju provest će se akcija “Alkohol”

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/IMG_2961.jpg

Aktivnosti će biti usmjerene na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec sa subote na nedjelju (15./16. travnja 2023.) od 21 do 3 sata provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga. Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, a koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja