Međimurje Press
Policija

Izvješće Pu međimurske za dane vikenda!

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, između 24. i 26. rujna 2021. godine, evidentirane su tri krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. U jednoj krađi nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna, dok je u dvije krađe šteta manja od 1.000 kuna. 

            Izdvajamo krađu: 

Na autocesti ukradeni akumulatori za prometnu signalizaciju 

U noći s 25. na 26. rujna 2021. godine, na dionici autoceste Goričan-Zagreb nepoznati počinitelj ukrao je nekoliko akumulatora za prometnu signalizaciju.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

DOGAĐAJ U PROMETU

            Robadje – došlo do prevrtanja traktora 

U subotu, 25. rujna 2021. godine oko 15 sati u Robadju, 72-godišnji državljanin Republike Slovenije na makadamskom putu, na nizbrdici, upravljao traktorom s prikolicom slovenskih registarskih oznaka.

Tom prilikom došlo je do prevrtanja traktora te ispadanja vozača.

Vozač traktora vozilom hitne pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec gdje utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

PROMETNA NESREĆA  

U prometnim nesrećama vozači zadobili teške tjelesne ozljede 

U subotu 25. rujna 2021. godine oko 19 sati na cesti između Svete Marije i Donjeg Mihaljevca dogodila se prometna nesreća u kojoj 28-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake. Zbog toga je u zavoju djelomično prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera gdje udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljala 40-godišnjakinja. Od siline udara osobni automobil vozačice je odbačen izvan kolnika gdje je došlo do prevrtanja vozila.

Vozači osobnih automobila i dvoje putnika su vozilom hitne pomoći prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je 28-godišnji vozač zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, dok će se težina ozljeda za ostale sudionike okvalificirati naknadno.

Cesta je u vremenu od 19,45 do 22,10 sati bila zatvorena za promet koji se odvijao obilaznim pravcima.

INFORMACIJA

  • Obavijest: uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila prepoznaju i neregistrirana vozila 

Na području Međimurske županije u cilju povećanja prometne sigurnosti postavljeno je ukupno 19 kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4).

Policijska uprava međimurska trenutno raspolaže sa četiri kamere, koje se prema sigurnosnoj procjeni sele iz jedne lokacije na drugu, dok prazna kućišta imaju preventivnu funkciju.

Radi se o iznimno preciznim uređajima (kamerama) koji mogu istodobno mjeriti brzinu kretanja 32 vozila u istom kadru, danju ili noću, te u uvjetima smanjene vidljivosti. Osim nadzora brzine, kamere detektiraju i druge prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela i drugih prekršaja.

Nadogradnjom sustava, kamere sada imaju mogućnost automatskog prepoznavanja neregistriranih vozila, odnosno vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, neovisno o brzini njegovog kretanja.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana te ako imaju važeću prometnu dozvolu. Za vozače koji upravljaju motornim ili priključnim vozilom koje nije registrirano ili kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana propisana je novčana kazna od 2.000,00 kuna.

Nadalje, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ukoliko ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka. Za vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 12 mjeseci, rješenjem nadležnog tijela ukinut će se registarske pločice, dok je za počinitelja tog prekršaja propisana novčana kazna od 700,00 kuna.

            Pozivamo vozače na odgovorno ponašanje i da poštuju sve prometne propise te da vode brigu o registraciji, datumu važenja prometne dozvole, tehničkoj ispravnosti i osiguranju vozila.

Lokacije na kojima su postavljena kućišta za kamere na području Međimurske županije su u:

  • Nedelišću – ulicama Vladimira Nazora i Varaždinska, Gornjem Hrašćanu – Čakovečkoj ulici, Pušćinama – Čakovečkoj ulici, Strahonincu – Dravskoj ulici (Poleve), Kuršancu – Glavnoj ulici, Savskoj Vesi – Ulici Josipa Bajkovca, Prelogu – ulicama Zrinskih i Čakovečkoj, Donjem Kraljevcu – Kolodvorskoj ulici, Maloj Subotici – Glavnoj ulici, Čakovcu – ulicama Zrinsko-Frankopanskoj i Južnoj obilaznici, Šenkovcu – Ulici Maršala Tita, Brezju (cesta za Lopatinec), Štrukovcu (cesta za Mursko Središće), Murskom Središću – ulicama Josipa Broza Tita i Martinskoj.
  • Provedena operativna akcija „Alkohol“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec dana 25. rujna 2021. godine od 18,00 do 24,00 sata proveli operativnu akciju „Alkohol“.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 12 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– upravljanje vozilom dok je u krvi prisutan alkohol iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj,

– nepropisna brzina kretanja četiri prekršaja i to:

  • nepropisna brzina kretanja u naselju od 10 do 20 km/h veće od dopuštene – dva prekršaj,
  • nepropisna brzine kretanja u naselju od 20 do 30 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,
  • nepropisna brzina kretanja izvan naselja od 10 do 30 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,
  • nepropisna uporaba svjetala za vrijeme vožnje – dva prekršaja,
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta – jedan prekršaj,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – dva prekršaja,
  • ostalo – dva prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,80 g/kg utvrđena je nadzorom prometa u Dunjkovcu, Glavnoj ulici, kod 43- godišnjeg vozača osobnog automobila.

Za vrijeme provođenja operativne akcije nisu evidentirani počinitelji prometnih prekršaja u povratu te se dogodila jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede.

  • Najava preventivnih aktivnosti povodom Dana policije 

Obavještavamo građane da će policijski službenici Policijske uprave međimurske povodom obilježavanja Dana policije – 29. rujna, provoditi sljedeće preventivne aktivnosti: 

  • Policijska postaja Čakovec

U utorak, 28. rujna i srijedu 29. rujna 2021. godine u vremenu od 9,00 i 14,00 sati u Čakovcu, na Trg Republike policijski službenici Policijske postaje Čakovec koristeći vozilo Mobilnog preventivnog centra policije uspostavit će informativni punkt i provoditi aktivnosti iz preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“. Aktivnosti će se provoditi u suradnji s predstavnicima lokalne samouprave, a planiran je posjet djece Dječjih vrtića ”Cvrčak” i ”Cipelica” iz Čakovca, kojom prilikom će nakon kratkog predavanja o sigurnom kretanju u prometu biti podijeljen promotivni materijal.

U ove aktivnosti uključit će se i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec s policijskim službenikom za preventivu u cestovnom prometu i motoristom, Interventne jedinice policije koji će izložiti opremu koju koriste u svom radu.

  • Policijska postaja Prelog 

            U srijedu, 29. rujna 2021. godine u vremenu od 9,00 do 14,00 sati u Prelogu, na Trgu kralja Tomislava policijski službenici Policijske postaje Prelog uspostavit će informativni punkt i provodit aktivnosti iz preventivnog projekta „Zajedno do veće sigurnosti“ kao i druge aktualne preventivne projekte i akcija.

Aktivnosti će se provoditi u suradnji s predstavnicima lokalne samouprave. Planiran je posjet djece Dječjeg vrtića „Fijolica“ iz Preloga, kojom prilikom će nakon kratkog predavanja o sigurnom kretanju u prometu biti podijeljen promotivni materijal.

  • Policijska postaja Mursko Središće

            U srijedu, 29. rujna 2021. godine u vremenu od 9,00 do 14,00 sati u Murskom Središću, na Trgu bana Jelačića (u slučaju lošeg vremena na adresi Frankopanska 10), policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće uspostavit će informativni punkt i provodit aktivnosti aktualnih preventivnih projekata i akcija.

Planiran je posjet djece Dječjih vrtića „Maslačak“ i „Pahuljica“, kojom prilikom će nakon kratkog predavanja o sigurnom kretanju u prometu biti podijeljen promotivni materijal.

Sve aktivnosti Policijske uprave međimurske provodit će se sukladno preporukama Stožera civilne zaštite vezano uz sprječavanje širenja bolesti virusom Covid-19.

  • Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno osam prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama gdje je pješak (dijete) zadobilo lake tjelesne ozljede, a vozač traktora i vozač osobnog automobila teške tjelesne ozljede te pet prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina – tri prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti prolaska – jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti – dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – jedna prometna nesreća,

– ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod dva vozača. Najveća koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila rođenog 1986., u količini od 3,02 g/kg alkohola, u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 24. rujan 2021. godine, oko 15,20 sati u Čakovcu, na raskrižju ulica Antuna Gustava Matoša i Mihovljanske.

 Marina Soldat  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja