Međimurje Press
Policija

Lažni iskaz, prekršaji u prometu, krađe, sudari s životinjama na cesti…

Dani proteklog vikenda, 15., 16. i 17. siječnja 2021. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. U sve tri evidentirane krađe materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo krađu bicikla u Palovcu.

U petak, 15. siječnja 2021. godine oko 14 sati u Palovcu, ispred trgovine mješovitom robom u Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj ukrao je nezaključani ženski bicikl, vlasništvo 59-godišnjakinje. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

U cilju pronalaska ukradenog bicikla policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske obišli su šire područje mjesta događaja te su kod naselja Piškorovec, pronašli odbačeni ukradeni bicikl kojeg su potom vratili vlasnici.

DAVANJE LAŽNOG ISKAZA

Tridesetosmogodišnjakinja osumnjičena za kaznena djela davanja lažnog iskaza

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva i obavijesti nadležne porezne uprave, proveli su kriminalističko istraživanje kaznenih djela davanja lažnog iskaza.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 38-godišnjakinja u svojstvu osnivača i odgovorne osobe, prilikom upisa u sudski registra dvaju trgovačkih društava, krajem rujna 2020. i krajem listopada 2015. godine, potpisala izjavu iz koje proizlazi da je podmirila sva porezna davanja i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te da ne duguje plaće radnicima. Konkretno, davanjem lažnog iskaza ustvrdila je kako nema nepodmirenih dugovanja, a što nije odgovaralo stvarnom činjeničnom stanju. Protiv osumnjičene 38-godišnjakinje sa šireg područja grada Čakovca, zbog počinjenja dvaju kaznenih djela davanja lažnog iskaza, podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznenoj prijavi.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima nije bilo ozlijeđenih sudionika, već je u tim nesrećama nastala materijalna šteta.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača, točnije kod 66-godišnje vozačice osobnog automobila u koncentraciji od 1,30 promila. Spomenuta vozačica skrivila je prometnu nesreću koja se dogodila u subotu, 16. siječnja 2021. godine oko 10 sati i 30 minuta u Čakovcu, na parkiralištu kod trgovine mesom i mesnim prerađevinama u Zagrebačkoj ulici.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Recidivist u počinjenju prometnih prekršaja završio u zatvoru

U subotu, 16. siječnja 2021. godine u 2 sata i 30 minuta u Dekanovcu, Kalničkoj ulici, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, zaustavili su Alfu Romeo, čakovečkih registarskih oznaka, kojom je upravljao 34-godišnji vozač sa šireg područja općine Podturen.

Provedenim alkotestiranjem vozača utvrđeno je kao je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1,26 promila, dok je provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno da je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita.

Pošto je kontrolirani vozač višestruki počinitelj opisanih prometnih prekršaja te je prijetila opasnost da će ponovno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita, policijski službenici su ga uhitili i priveli u policijsku postaju.

Ujedno, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 34-godišnjaka privremeno je oduzet osobni automobil te je vučnom službom prevezen u dvorište Policijske uprave međimurske.

Zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola okrivljeni je sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna, uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca (okrivljeniku uručen prekršajni nalog).

Nadalje, okrivljeni je zbog ponavljanja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (povratnik u počinjenju prekršaja upravljanja motornim vozilima bez položenog vozačkog ispita), uz optužni prijedlog u kojem je predloženo njegovo zadržavanje, doveden dežurnom sucu prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja sudac je prihvatio prijedlog policije te mu rješenjem odredio zadržavanje do 15 dana. Policijski službenici sproveli su 34-godišnjaka u Zatvor u Varaždinu.

SUDARI VOZILA SA ŽIVOTINJAMA NA CESTI

Vozači oprez – divljač na cesti!

Proteklog vikenda na prometnicama diljem Međimurske županije evidentirano je sedam naleta vozilima na divljač. U pet navrata vozači su vozilima naletjeli na srne koje su pretrčavale kolnik, u jednom slučaju na dabra, dok se u jednom slučaju vozač nije mogao izjasniti u koju je životinju udario automobilom.

Naleti su zabilježeni na prometnicama u Prekopi, Vugrišincu, nedaleko Otoka, između Belice i Gardinovca, Male Subotice i Štefanca te u dva navrata između Svete Marije i Donjeg Vidovca.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upućujemo apel svim vozačima da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Pojava divljači na našim prometnicama najučestalija je u ranim jutarnjim te kasnim večernjim satima.

Ujedno, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da poštuju prometna pravila i postavljenu prometnu signalizaciju kako bi sigurno stigli na svoja odredišta.  

INFORMACIJA

Rezultati akcije „Alkohol“

Protekle subote, 16. siječnja 2021. godine od 16 do 24 sata u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom provedene su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 14 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • dva prekršaja upravljanja vozilom kada je u krvi prisutan alkohol,

  • prekršaj prekoračenja brzine kretanja u naselju,

  • prekršaj prekoračenja brzine izvan naselja,

  • četiri prekršaja nepropisnog parkiranja,

  • dva prekršaja nepropisne uporabe mobitela,

  • prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te

  • tri ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,44 promila utvrđena je u 18 sati i 55 minuta u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici, kod 48-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja