Međimurje Press
Policija

Na području Čakovca provedena preventivna akcija “Ne budite označeni”

Sredinom studenoga prošle godine (2023.) stupio na snagu Zakon o povlasticama u prometu (NN 133/23) kojim su regulirana prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, između ostalog način i uvjeti izdavanja Europske parkirališna karta za osobe s invaliditetom

Foto: PU međimurska

Tijekom jučerašnjeg (27. kolovoza) prijepodneva u suradnji s predstavnicima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije na području Čakovca provedena je preventivna akcija “Ne budite označeni”.

Cilj provođenja ovakvih i sličnih preventivnih akcija je zaštita osoba s invaliditetom te podizanje razine tolerancije, kao i poštivanja jednog od temeljnih ljudskih prava, prava na kretanje. Tijekom akcije vozačima je skrenuta pozornost da osim što čine prekršaj zauzimanjem parkirališnih mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom, ograničavaju i njihovu mobilnost te im time otežavaju zadovoljavanje svakodnevnih potreba.

Prilikom obilaska većih parkirališta na području Čakovca policijski službenici i predstavnici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom koristili su prigodne edukativne letke “Ne budite označeni” i “Zaustavljanje i parkiranje kad i kako?”, koje su dijelili građanima.

Važno je napomenuti kako je sredinom studenoga prošle godine (2023.) stupio na snagu Zakon o povlasticama u prometu (NN 133/23) kojim su regulirana prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, između ostalog način i uvjeti  izdavanja Europske parkirališna karta za osobe s invaliditetom (vidi priložene fotografije). Stupanjem na snagu Zakona o povlasticama u prometu prestaju važiti odredbe čl. 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.



Ujedno, napominjemo kako su u svibnju ove godine prestale s važenjem stare oznake pristupačnosti za osobe s invaliditetom (vidi fotografiju dolje).

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom je javna isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom, i to na parkirališnom mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježeno znakom pristupačnosti.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom vrijedi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom, ili se ta osoba nalazi u vozilu.

Vozač koji zaustavi ili parkira vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje osoba s invaliditetom, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 90 eura (čl. 82. st. 1. t. 13., kažnjivo po čl. 82. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama).

Neke od prekršajnih odredbi Zakona o povlasticama u prometu

Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi na korištenje te se može oduzimanjem Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom privremeno onemogućiti korištenje iste u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja neovlašteno koristi Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja odbije dati na uvid javne isprave izdane na temelju ovoga Zakona ovlaštenim osobama.

Više o pravima i uvjetima korištenja Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom možete saznati na POVEZNICI.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja