Međimurje Press
Policija

Osumnjičen (58) za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja

Osumnjičeni je pomoću podesnog oštrog predmeta ozlijedio tri psa mješanca, vlasništvo 22-godišnjaka
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 58-godišnjak s područja općine Mala Subotica, počinio kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja.  

Naime, jučer, 13. veljače nešto poslije 9 sati na ulici u Piškorovcu, osumnjičeni je pomoću podesnog oštrog predmeta ozlijedio tri psa mješanca, starosti od 7 do 15 mjeseci, vlasništvo 22-godišnjaka. Na mjestu događaja obavljen je očevid, dok je ozlijeđene pse zbrinula udruga “Prijatelji životinja i prirode, Čakovec” te su smješteni u njihovo sklonište za životinje. Težina zadobivenih ozljeda utvrdit će se nakon zaprimanja veterinarske dokumentacije.

Protiv 58-godišnjeg osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz dvorišta čakovečkog poduzeća ukradene metalne ploče

Između 10. i 13. veljače 2023. godine u Čakovcu, Ulici dr. Ivana Novaka, nepoznati počinitelj iz ograđenog dvorišta trgovačkog društva, ukrao je više desetaka metalnih (mesinganih) ploča i razne metalne profile.

Temeljem dostavljenog odštetnog zahtjeva oštećenog trgovačkog društva iz Čakovca, materijalna šteta procijenjena je na više tisuća eura.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Svoje istekle osobne isprave već sada zamijenite novima – od proglašenja epidemije do danas isteklo je čak 221.387 osobnih iskaznica

Nakon proglašenja prestanka epidemije za očekivati je da će se veći broj naših građana odlučiti za podnošenje zahtjev

Iako odluka o proglašenju epidemije nije donesena, za očekivati je da će u dogledno vrijeme biti s obzirom da se na razini WHO o tome vode razgovori.

Stoga Ministarstvo unutarnjih poslova RH sugerira građanima da već sada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih.

Nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja iste godine po hitnom postupku donio sljedeće dopune Zakona („Narodne novine“ 42/20) kako građani, za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ne bi morali podnositi zahtjev za izdavanje novih isprava i to:

1. Zakon o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici,

2. Zakon o dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana,

3. Zakon o dopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama i

4. Zakon o dopuni Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Izmjenama navedenih Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.  

Istekle isprave

S obzirom da je osobna iskaznica eOI obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak, istekle osobne iskaznice građani će biti dužni zamijeniti novima u roku od 30 dana od proglašenja prestanka epidemije. 

U protekle gotovo tri godine broj osobnih isprava kojima je istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima, iznosi:

  1. 221 387 osobnih iskaznica,
  2. 411 905 putovnica i
  3. 78 524 vozačkih dozvola.

Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Usluga eRedomat

Kako bi se nakon proglašenja prestanka epidemije, kada se očekuje da će se veći broj naših građana odlučiti za podnošenje zahtjeva za novim ispravamaizbjegle gužve savjetujemo da već sada, ako ste u mogućnosti, svoje istekle isprave zamijenite novima.

Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica svakako koristite dostupnu uslugu rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, odnosno rezervacija termina za pojedine poslovne procese.

Putem mobilne aplikacije moguće je rezervirati termine za  podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta.

Na ovom mjestu skrećemo pažnju kako samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema Vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani. 

Napomena: Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta.

Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin je ishodovala osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan RH) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove.

Savjeti građanima

Još jednom skrećemo pažnju na ekonomičnost koju omogućava aktivacija elektroničke osobne iskaznice eOI, a nakon čega je moguće podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem, dakle bez dolaska u policijske postaje ili uprave. Aktivacijom elektroničke osobne iskaznice mogu se koristiti i ostale elektroničke usluge dostupne u sustavu eGrađani.

Nakon preuzimanja novih osobnih iskaznica naši građani mogu u prostorima policijskih postaja i uprava koristiti pomoć stručnih osoba za aktivaciju elektroničkih osobnih iskaznica na posebnim konzolama koje su postavljene u većem broju policijskih uprava.

Status privremene zaštite raseljenim osobama iz Ukrajine produžen do 4. ožujka 2024. godine

Privremena zaštita produžena je automatizmom, dok je za ovjeru produženja važenja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom potrebno osobno doći u policijsku upravu/policijsku postaju prema mjestu boravišta od 15. veljače do 30. travnja 2023. godine

Raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju privremenu zaštitu u Republici Hrvatskoj, automatizmom je produljena privremena zaštita do 4. ožujka 2024. godine.

Produženje iskaznice stranca pod privremenom zaštitom

Raseljene osobe iz Ukrajine pod privremenom zaštitom u Republici Hrvatskoj trebaju osobno doći u policijsku upravu/policijsku postaju prema mjestu boravišta radi ovjere produženja važenja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom, od 15. veljače 2023. do 30. travnja 2023. godine.

Produženje će se evidentirati u postojećoj iskaznici stranca pod privremenom zaštitom, dakle nije potrebno podnositi zahtjev za produženje privremene zaštite.

Svaka policijska uprava/postaja će temeljem evidentiranog broja osoba raseljenih iz Ukrajine sa statusom stranca pod privremenom zaštitom na svojem području organizirati produženje iskaznica.

Osobe koje ne trebaju osobno doći u policijsku upravu/policijsku postaju su:

  • djeca mlađa od 16 godina – roditelj/posebni skrbnik daje na ovjeru iskaznicu djeteta;
  • osobe s posebnim potrebama koje se ne mogu kretati – član obitelji ili nadležna osoba iz ustanove u koju su smješteni, temeljem izjave u kojem je odnosu s osobom za koju vrši ovjeru iskaznice i dokaza o nemogućnosti dolaska osobe, npr. dokumentacija o smještaju u posebnu ustanovu).

Ako je raseljena osoba iz Ukrajine pod privremenom zaštitom promijenila adresu stanovanja prije produženja roka važenja iskaznice te još nije izvršila promjenu adrese u iskaznici, potrebno je popuniti Obrazac 11 (obrazac zahtjeva prijave/odjave prebivališta adrese stanovanja azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom te prijave/odjave boravišta/adrese stanovanja stranca pod privremenom zaštitom) i dostaviti dokaz o smještaju (ugovor o najmu stana, izjava stanodavca).

Policijske uprave/policijske postaje na čijem području je organiziran kolektivni smještaj će u dogovoru s Ravnateljstvom civilne zaštite organizirati ovjeru iskaznica za raseljene osobe smještene u kolektivnom smještaju. Raseljene osobe koje borave u kolektivnom smještaju će o organizaciji i terminima produženja biti obaviještene u okviru kolektivnog smještaja.

Osobe koje se jave za produženje iskaznice nakon 30. travnja 2023. godine neće izgubiti status privremene zaštite te će imati i dalje prava i obaveze koje proizlaze iz statusa.

S obzirom da raseljene osobe iz Ukrajine pod privremenom zaštitom neće izgubiti status ako nemaju provedenu ovjeru produženja u iskaznici do 30. travnja 2023. godine, nije potrebno stvarati gužve u policijskim upravama/policijskim postajama – prije odlaska u nadležnu policijsku upravu/policijsku postaju informirajte se kako je organiziran prijem radi produženja iskaznice.

Trajanje/prestanak privremene zaštite

Podsjećamo da su propisani načini prestanka privremene zaštite u Republici Hrvatskoj:

  • istek najduljeg dopuštenog vremena trajanja privremene zaštite ili
  • odluka Vijeća Europske unije.

U slučaju da se raseljena osoba iz Ukrajine preseli u drugu državu članicu Europske unije i ondje želi ostvariti pravo na privremenu zaštitu, boravišna dozvola temeljem privremene zaštite u Republici Hrvatskoj mora se povući, kao i prava koja proizlaze iz nje.

Naime, ne mogu se uživati prava iz privremene zaštite u više od jedne države članice Europske unije.

U tom slučaju potrebno se odjaviti/obavijestiti e-mailom ili na drugi način policijsku upravu/postaju prema mjestu boravišta.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja