Međimurje Press
Policija

Ulažete u kriptovalute? Policija upozorava na opasnosti i rizike!

Građani, oprezno prilikom ulaganja u kriptovalute!

Zbog sve učestalijih prijava kaznenih djela prijevara putem internetskog ulaganja u kriptovalute želimo građane još jednom upozoriti te skrenuti pažnju na sve potencijalne rizike i opasnosti

Jučer, 21. studenoga policijski službenici Policijske postaje Prelog zaprimili su prijavu 46-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Iz prijave proizlazi kako je oštećeni početkom veljače ove godine putem jedne od mnogobrojnih internetskih stranica koje nude usluge ulaganja u kriptovalute, stupio u kontakt s nepoznatom osobom. Potom je na njen prijedlog i nagovor u više navrata kupio kriptovalute u ukupnom iznosu od 25.000 eura. Pošto je putem kriptoplatforme na kojoj je deponirao kupljenu kriptovalutu, uvidio kako mu se dobit višestruko povećala, zatražio je njenu isplatu. Odmah potom primio je poruku da mora platiti porez u iznosu od 18.750 eura u kriptovalutama. Nakon što je skupio dio zatraženog novčanog iznosa, uplatio ga je putem kriptoplatforme na zatraženi račun, ali je i nakon te uplate primio novu poruku da mora uplatiti još 5.000 eura, kao dodatni depozit. U tom trenutku je shvatio kako je  prevaren jer nikako ne može isplatiti svoj novac te je događaj odlučio prijaviti policiji. Oštećeni je ukupnu materijalnu štetu procijenio je na 29.000 eura.

Opisana vrsta računalnih prijevara posljednjih je godina sve učestalija, stoga građane želimo još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama. 

Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

Građanima, koji se odluče ulagati u kriptovalute, savjetujemo da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe te svakako da budu oprezni i sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit. U slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru potrebno je događaj prijaviti policiji.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja