Međimurje Press
Policija

Utaja poreza i carine trgovačkog društva iz Donjeg Kraljevca

Četvrtak, 21. svibnja 2020. godine

RAZBOJNIČKA KRAĐA – DOPUNA INFORMACIJE

Dvojica mladića osumnjičena za razbojničku krađu u Kuršancu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su 23-godišnjak s područja grada Čakovca i maloljetnik s područja Međimurske županije, počinili kazneno djelo razbojničke krađe.

Naime, sumnja se da su u utorak, 20. svibnja 2020. godine oko 22 sata i 40 minuta u Kuršancu, Ulici Matije Gupca, zajedno ušli u otključanu kuću, vlasništvo 63-godišnjakinje. Budući da je vlasnica spavala iz njene pregače ukrali su novčanik u kojem se nalazio novac. U tom trenutku ona se probudila i pokušaja zadržati novčanik. Kako bi zadržali novčanik, osumnjičenici su fizički nasrnuli nju, a potom se s ukradenim predmetom udaljili iz kuće.

U opisanom događaju 63-godišnjakinja nije ozlijeđena, dok je materijalna šteta procijenjena na nekoliko stotina kuna.

Osumnjičeni 23-godišnjak uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, dok će se prema maloljetnim osumnjičeniku podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

UTAJA POREZA ILI CARINE / POVREDA OBVEZE VOĐENJA TRGOVAČKIH I POSLOVNIH KNJIGA

Dvojica stranih državljana utajom poreza oštetila državni proračun za više od 7 milijuna kuna

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su mađarski državljanin rođen 1956. godine i ukrajinski državljanin rođen 1978. godine, počinili kaznena djela utaje poreza ili carine i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, sumnja se da su u svojstvu direktora i odgovornih osoba u trgovačkom društvu iz Donjeg Kraljevca, da bi izbjegli plaćanje poreza na dodanu vrijednost, neosnovano prijavili nadležnoj Poreznoj upravi za razdoblje od listopada 2016. do rujna 2017. godine odbitak pretporeza na stjecanje dobara unutar Europske unije, a koja nisu dopremljena u Republiku Hrvatsku, koristeći pritom PDV ID broj koji je izdan u Republici Hrvatskoj. Također, nisu obračunali i prijavili porez na dodanu vrijednost na stjecanja dobara unutar Europske unije te nisu obračunali porez na dodanu vrijednost na primljene usluge iz Europske unije.

Na opisane načine uskratili su sredstva namijenjena za proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu nešto većem od 7.000.000 kuna.

Protiv osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznene prijave.

PROMETNA NESREĆA

Pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita upravljao osobnim automobilom te završio na krovu

Jučer, 21. svibnja 2020. godine oko 6 sati i 30 minuta u Merhatovcu, dogodila se prometna nesreća.

Dvadeset petogodišnjak upravljao je Seat Toledom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,20 promila i bez položenog vozačkog ispita. Nailaskom na zavoj i nizbrdicu zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad upravljanjem te izletio izvan kolnika, gdje je prednjim dijelom udario u zemljani usjek ceste i u drvo, a potom se automobil prevrnuo na krov.

U prometnoj nesreći vozač nije ozlijeđen, dok je na automobilu nastala materijalna šteta.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 25-godišnjak će se sankcionirati izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 16.500 kuna. Ujedno, izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 5 mjeseci.

NAROČITO DRSKO I NEPRISTOJNO PONAŠANJE / OMALOVAŽAVANJE ILI VRIJEĐANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Tridesetogodišnjak na terasi ugostiteljskog objekta u Nedelišću narušavao javni red i mir

Danas, 22. svibnja 2020. godine oko 1 sat i 15 minuta u Nedelišću, Čakovečkoj ulici, na terasi ugostiteljskog objekta u sklopu benzinske postaje na naročito drzak i nepristojan način javni red i mir narušavao je 31-godišnjak s područja općine Nedelišće.

Pod vidnim utjecajem alkohola (odbio alkotestiranje) pokušao je otvoriti zaključana vrata ugostiteljskog objekta. Pritom je rukama i nogama udarao po vratima, a nakon toga je na terasi porazbacao nekoliko stolova i stolica te prevrnuo teglu s cvijećem.

Tijekom policijskog postupanja 31-godišnjak je raznim pogrdnim riječima vrijeđao i omalovažavao policijske službenike. Uz primjenu sredstava prisile 31-godišnjak je uhićen i priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Tijekom privođenja uhićenik je u specijaliziranom vozilu, tzv. „marici“ udarao je po njenoj unutrašnjosti te se pritom lakše ozlijedio. Liječnička pomoć pružena mu je u čakovečkoj bolnici.

Zbog počinjanja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira 31-godišnjak će se prekršajno sankcionirati. Ujedno, naredbom mu je izrečena mjera opreza zabrane posjećivanja spomenute benzinske postaje i ugostiteljskog objekta.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja