Međimurje Press
Političke stranke Prenosimo

Siniša Hajdaš Dončić – Kovača iz stranke i iz kluba SDP-a nikako nismo mogli izbaciti prije optužnice!

SDP je jučer poslijepodne priopćio da je Stjepan Kovač napustio stranku, a u RTL-u u studiju je gostovao potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Zašto tek sada, zašto niste Kovača isključili iz stranke kad je cijela afera počela? 

Kad je počela ova afera, dakle, mi smo ga suspendirali, jer do danas njemu nije bila podignuta optužnica. Kad mu je optužnica podignuta, mi smo ga isključili iz stranke. Dakle, postupili smo normalno i apsolutno moralno.

Od sredine 2020., kada je postao zastupnik do kraja prošle godine, u Saboru je imao jednu jedinu repliku, a uredno je cijelo vrijeme primao plaću od 18 tisuća kuna, stanarinu, i famoznu naknadu za odvojen život. Zašto ste kao stranka to tolerirali? 

Ne možemo mi na to utjecati. Zašto? Zato što je svaki saborski zastupniku principu autonoman. Ne postoji niti jedan instrument u niti jednoj političkoj stranci da se nekoga prisili da dolazi ili da ne dolazi u Sabor…

Jeste li mu vi možda instruirali da tako radi?

Mi smo s njim razgovarali, a on je rekao da neće dolaziti (u Sabor) do trenutka dok mu se pokrene ili ne pokrene postupak. Sada se postupak pokrenuo, a on je… Nismo mogli ništa, ponavljam…

Mogli ste ga izbaciti iz kluba zastupnika.

Pa on od danas i nije član kluba zastupnika…

Danas!?

Da, danas! Ključna je riječ “danas”. Nemojte misliti da se svađam s vama. Ponavljam: do danas nije protiv čovjeka pokrenut postupak. Danas je pokrenut postupak, od strane USKOK-a, vidjet ćemo hoće li to sud prihvatiti, od danas on nije član stranke, nije niti član kluba. Ono što je on napravio, zapravo je smiješno, generalno, ako gledamo milijune, milijarde kuna koji se izvlače iz Hrvatske. Ovo, da se nalazimo u osnovnoj školi, trebalo bi ga dobro išćuškati, uzeti deku, ćebovati ga i reći mu jednu poluvulgarnu riječ koju neću ovdje reći. Tak ja gledam na to.

S druge strane, je li to licemjerno, tražiti od HDZ-a ostavku čim im dužnosnik završi u nekoj aferi, zazivate izbore. Ovdje ne vidimo takvu reakciju. Može li se tu povući paralela?

Ne možemo povući paralelu, HDZ je pravomoćno osuđena organizacija, koliko se ja sjećam, a sjećamo se svi. Ovdje se radi o izoliranim slučajevima, a ovdje, ponavljam, Kovač nije ništa ukrao. On se ponašao kao malo dijete u vrtiću.

Citirat ću vam što je rekao. Rekao je da “nije bio aktivan zbog puno problema oko USKOK-a”. U Saboru, gdje prima plaću, gdje je bio u vašem klubu…

Ne mogu, ne mogu vam to tumačiti. Ne znam što je čovjek mislio pod tim. Malo, eto, blesavo, ja se slažem.

Relativizirate kazneno djelo.

Gdje relativiziram?

Pa u onome što ste maloprije govorili.

A kaj sam rekao maloprije?

Pa govorili ste da mu treba dati ćušku! Pa to ste rekli…

Ne, ne ne… Čekaj, čekaj! Pa naravno da bih mu dao ćušku za to što je napravio. Pa to je smiješno što je napravio, da tam plače pred nekim. Kaj nije to smiješno?

Taj dio može biti i smiješan, ali je i kazneno djelo. 

Slažem se s vama.

Zajedno s policajcem je inscenirao lažnu priču.

Da vam budem kristalno jasan što je bilo. U trenutku kad je uhićen, prije podizanja optužnice, mi smo ga automatski suspendirali. Sada kad je optužnica od strane USKOK-a podignuta, Kovač više nije član stranke, nije više niti član kluba. Mi ga niti po jednom zakonu ne možemo izbaciti iz (Sabora?) jer je mandat osobe koja ga je osvojila.

Izvor: https://www.rtl.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja