Međimurje Press
Najave Vijesti

Veliki broj požara otvorenog prostora

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice zabilježilo je nekoliko većih intervencija. Samo u Šibensko-kninskoj županiji su u nedjelju u razdoblju od desetak minuta izbila tri požara.

Požari u Šibensko-kninskoj županiji

Dana 9. kolovoza u 14:41 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Vrsno-Vrpolje. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na 35 ha. Na gašenju požara sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Airtractor te ukupno 41 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Grebaštica, Perković, Bilice i Brodarica-Krapanj. Požar je lokaliziran u 22:00 sati. Na dežurstvu tijekom noći ostali su JVP Šibenik i DVD Perković.

U 14:50 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji Žaborić. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na 100 ha. Na intervenciji su sudjelovala 3 protupožarna zrakoplova Airtractor, 4 Canadaira te ukupno 34 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Grebaštica, Perković, Bilice, Zablaće, Šibenik i Brodarica-Krapanj. Požar je lokaliziran u 20:54. Na dežurstvu tijekom noći ostali su JVP Šibenik i DVD-i Šibenik, Brodarica-Krapanj i Bilice.

Nakon samo nekoliko minuta, u 14:52 sati došla je dojava o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji Primošten-Rogoznica-Supjak. Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na površini od 50 ha. Na gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 23 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD-a Primošten, Rogoznica i Marina iz Splitsko-dalmatinske županije. Požar je lokaliziran u 19:12 sati. Na dežurstvu tijekom noći ostali su DVD Primošten i Rogoznica.

  • Današanje stanje u Šibensko-kninskoj županiji je u redu, a tijekom cijeloga dana dežurat će vatrogasne snage kako ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara – rekao je županijski zapovjednik Darko Dukić.

Gorjelo u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U 09:29 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na lokaciji Donje Raštane. Opožareno je 8 ha trave i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 14 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Biograd i DVD-a Polača, Sukošan i Sveti Filip i Jakov. Požar je ugašen je u 14:00 sati.

ŽVOC Zadar već je u 09:30 sati zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Pag, Put Staroga Grada, gdje je opožareno 8 ha trave i niskog raslinja. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 16 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Pag. Požar je ugašen je u 13:50 sati.

Oko 16 sati izbio je požar na otvorenom prostoru na lokaciji Lovornik u Baćini. Požarom je bio zahvaćen deponij smeća. Površina zahvaćena požarom je iznosila 2500 m². Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Ploče. Požar je ugašen u 19:15 sati.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, opasnosti od nastanka šumskog požara za 10. kolovoza je vrlo velika i velika na području južnog Jadrana i sjevernog Jadrana. Molimo sve građane na dodatan oprez te podsjećamo da je zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primijetite požar ili dim, zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja