Međimurje Press
Općine

Uz Dan Općine Selnica – Markovo 2021. dodjela javnih priznanja!

Ime naselja Selnica prvi se puta izrijekom spominje u popisu župa iz 1334. godine, iako se pretpostavlja da je naselje postojalo i u 13.stoljeću  Mjesto je bilo sjedište župe Sv. Marka.

Dolaskom ZRINSKIH  u Međimurje i prelaskom na protestantizam u Selnici su bili luterani, dok je znatno više katolika bilo u okolnim selima koja su pripadala župi. Godine 1857. izvršen je popis stanovništva: po vjeri su svi stanovnici bili rimokatolici, a selo je i dalje bilo sjedište župe Sv. Marka.

Razvoj ovog kraja počinje krajem 19. stoljeća kada se na području današnje Općine počinje u otvorenim kopovima eksploatirati ugljen Otprilike u istom razdoblju pronađena je i nafta koja se počela eksploatirati, što je omogućilo do zapošljavanje ljudi i razvoj ovoga kraja. Selničko je naftno polje jedno od najstarijih u svijetu. Transport nafte vršio se u prvo vrijeme cisternama s konjskom zapregom, da bi od 1901. do 1.904. bio izgrađen prvi naftovod dužine 4 km od Selnice do željezničkog kolodvora u Murskom Središću. Proizvodnja nafte u Selnici trajala je sve do 1952. godine.

Na području Općine djeluje sedam mjesnih odbora: Selnica, Donji Koncovčak, Zebanec, Bukovec, Zaveščak, Praporčan i Merhatovec. Administrativno središte Općine je naselje Selnica.

I ove 2021. godine uz Markovo bila su planirana višednevna razna događanja, ali zbog epidemiološke situacije to nije moguće – rekao nam je načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, poželjevši svim mještanima općine zdravlja, uspjeha u svim segmentima života te blagoslova zajedničkog zaštitnika, sv. Marka Evanđelista.

Dan općine obilježava se 25,travnja.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja