Međimurje Press
Grad Prelog

Najave o događanjima u Prelogu narednih sedam dana!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 09. i 10.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI
  • Obitelj Addams 2: Izlet (The Addams Family 2)

Animirani; Uloge/Glasovi: Ozren Grabarić, Jasna Bilušić, Klara Uglešić, Noa Zelenko, Dražen Bratulić

U prvom filmu prognani iz svoga grada, mladi bračni par Gomez i Morticia Addams sele u napuštenu ludnicu u New Jerseyju. Okruženi močvarom, sigurni i skriveni maglom na vrhu planine, osnuju obitelj. Trinaest godina njihova kći Wednesday ispituje svoju majku o svijetu izvan njihovog doma, no zabrinuta Morticia svaku njezinu znatiželju prekine strahujući od ponovnog prognanstva. Wednesday se pobuni i obitelj Addams se spusti u mali grad. Dočekani su s gađenjem i strahom i pitanje je vremena kada će se građani htjeti riješiti ove čudne obitelji. No, na kraju svih peripetija sve sretno završi i građani ih prihvate u svoj grad shvativši da su svi zapravo malo čudni. U novom nastavku priče obitelj Addams je prihvaćena od strane svojih sugrađana i žive sretno iznad močvare. Pugsley i Wednesday su u godinama kada je djeci zadnja stvar na pameti družiti se s svojom roditeljima, no Gomez ima rješenje – obitelj Addams odlazi na obiteljski odmor!

  • 09. i 10.10.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI
  • James Bond: Za smrt nema vremena (James Bond: No Time To Die)

Akcija; Uloge: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Christoph Waltz, Ralph Fiennes

Jedna od najdugovječnijih filmskih franšiza u povijesti filma dobiva nastavak jer se tajni agent James Bond vraća na veliko filmsko platno. Karizmatičnog agenta britanske tajne službe MI6, kodnog naziva 007, portretirat će Daniel Craig, što će mu biti peta uloga tajnog agenta. Bond je napustio aktivnu službu no njegova „penzija“ je kratkog vijeka. Dugogodišnji prijatelj iz CIA-e Felix Leiter od njega traži pomoć u borbi protiv misterioznog zločinca naoružanog opasnom novom tehnologijom. Snimanje novog filma odvijalo se na lokacijama u Londonu, Italiji, Jamajci te Norveškoj. Producenti filma izrazili su svoje zadovoljstvo činjenicom da se Bond vraća na Jamajku, na mjesto na kojem je Fleming stvorio legendarnog agenta.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 5.11.2021., RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA ĐURE MLINARCA 

Slikar Đuro Mlinarec (1944., Prelog – 2005., Zagreb) preloškoj likovnoj sceni dao je veliki značaj, visokom kvalitetom radova u koje je prenosio dravske pejzaže, vizure mjesta, upečatljive ljude…motivima je uvijek bio vezan uz rodni mu Prelog. Nakon osnovne škole, životni put Đuru Mlinarca odveo je u Sloveniju kako bi izučio zidarski zanat. Međutim, osnovnoškolski učitelji koji su prepoznali njegovu sklonost ka likovnosti pomogli su mu da školovanje nastavi u Zagrebu gdje počinje njegov slikarski nauk. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, Pedagošku akademiju i studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi u Podturnu, u Badelu, Dekoru i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na mjestu majstora slikarske radionice. Izlagao je u domovini i inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Prelogu 1968. godine, nakon toga uslijedio je niz od 30-tak samostalnih i preko 40 skupnih izložbi. Bio je član LUDM-a Prelog. Bavio se restauracijom i fresko slikarstvom, a svoj trag ostavio je ponajviše na sakralnoj arhitekturi Međimurja, Podravine i Prigorja. Apstraktnoj umjetnosti bio je priklonjen za vrijeme studija, te sa grupom slikara istomišljenika osnovao udrugu. Istinska veza s prirodom obilježila je njegov slikarski opus, s naglaskom na lirske pejzaže Međimurja, Prigorja i podsljemenskih motiva s visine Graduša, na samom rubu Zagreba. U bogatom opusu rijetko će se pronaći portreti, nalazimo tek obiteljske, koji ukazuju na intimni pristup i kvalitetu njegova slikarstva. 

Retrospektivna izložba slika Đure Mlinarca se može razgledati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga (Stalni postav), a ostaje otvorena do 5. studenog 2021. godine.

DOGAĐANJA

  • DO 10.10.2021., OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“te se dodatno u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece: „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“, Društvo Naša djeca Prelog u suradnji s partnerima: Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Dječji vrtić Fijolica Prelog i Male slobodne knjižnice Hrvatske i ove godine slavi Dječji tjedan uz brojne i zanimljive aktivnosti. Za više informacija pratite Facebook stranice organizatora: https://www.facebook.com/dndprelog  

  • 10.2021., SUBOTA OD 15 SATI, KESTENIJADA NAUTIČKOG KLUBA LABUD

Uz prostor svog Nautičkog doma „Vrbica“, članovi Nautičkog kluba Labud, organiziraju tradicionalnu Kestenijadu. Kao i uvijek „Labudovi“ jamče sjajnu atmosferu i nezaboravno druženje, a Kestenijada će se održati u subotu, 9. listopada, s početkom u 15,00 sati. Uz pečene kestene, neće izostati ni osvježenja i glazbenog iznenađenja, a članovi Nautičkog kluba Labud sve zainteresirane će povesti na plovidbu dravskim rukavcima i jezerom Hidroelektrane Dubrava. Dođite u subotu poslijepodne i pridružite se veseloj ekipi „priločkih nautičara“.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja