medjimurjepress@gmail.com

U Prelogu do 2.rujna

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 29. I 30.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Ringe ringe raja (Duck Duck Goose)

Animirani; Uloge/Glasovi: Boris Barberić, Daniel Dizdar, Mirela Videk

U novoj animiranoj komediji za cijelu obitelj, redatelja Christophera Jenkinsa, susrećemo se s likom simpatičnog gusana po imenu Peng. Peng je umišljen, svojevoljni neženja, kojeg ne zanima tradicija njegove vrste, ni obiteljske vrijednosti, a djeca su mu toliko odbojna da čak odbija predvoditi jato mlađih naraštaja u skoroj selidbi na jug. Voli svoju slobodu i živi u trenutku, bez brige i pameti. Uvjeren da o svemu zna najbolje te da je u svemu bolji od drugih, vrijeme provodi odvajajući se od jata i izvodeći lude akrobacije u letu. Prilikom jedna takve vratolomije, Peng se zanese, doživljava nezgodu te pada u jato pačića. Pritom nehotice razdvaja brata i sestru, 16 dana stare Chao i Chi, od ostalih njihove vrste. Ozlijeđenog krila, zaglavio je na tlu i u toplije krajeve mora pješice. Kao da to nije bilo dovoljno, na taj put sada mora s patkama. On, gusan, s patkama! Štoviše, djecom patkama! Vidno nezadovoljan razvojem situacije, ni ne sluti da se upušta u avanturu života. Krilo mu je već slomljeno, a moglo bi biti i srce.

 • 29. I 30.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Jumanji: Iduća razina (Jumanji: The Next Level)

Akcija, Avantura; Uloge: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart

U filmu Jumanji: Iduća razina ekipa se vratila, ali igra se promijenila. Kad ponovno uđu u Jumanji kako bi spasili svog prijatelja, naši junaci otkrivaju da ništa nije onako kao što su očekivali. Igrači će morati hrabro proći kroz nepoznate i neistražene dijelove, od sušnih pustinja do snježnih planina kako bi izbjegli najopasniju igru na svijetu.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • LJETO U KNJIŽNICI I ČITAONICI I MUZEJU GRADA PRELOGA

I ovoga ljeta Knjižnica i Muzej organiziraju ljetne radionice za djecu u dobi od 6 – 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online i telefonski. Radionice će se održati u šest termina i trajat će 60 minuta: Obrazac za prijavu će biti dostupan do popunjenja kapaciteta. Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo. Aktivnosti će se održavati ISKLJUČIVO NA OTVORENOM. Svi sudionici se moraju pridržavati pravila i epidemioloških preporuka. Organizator zadržava pravo otkazivanja događanja zbog vremenskih prilika.

PRIJAVE NA RADIONICE: https://forms.gle/xZ5Fokdh5WuYVcJa7

MULTIMEDIJSKE RADIONICE

Izrada stop-motion videa

Stop Motion je tehnika izrada video uradaka gdje se ručno upravlja objektima i fotografira ih se u više kratkih sekvenci. Spajanjem tih fotografija u video, stječe se dojam kao da se objekti pomiču prostorom. Za izradu Stop Motion video uradaka potrebno je strpljenje, dobra ideja, objekti s kojima će se prenijeti priča i program za izradu videa. Stop Motion Studio jedan je od mnogobrojnih alata za izradu stop motion videa, a odlikuje ga jednostavnost i lako snalaženje za korisnike početnike. Dostupan je za Android, Windows i iOS operativne sustave.

 • Trajanje radionice: 2 dana (vezana edukacija)

 • Uzrast: 10 – 13 godina

 • Predavač Dario Šincek, učitelj informatike

KOLOVOZ:

 • ponedjeljak 31.08.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 1 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

RUJAN:

 • utorak 01.09.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 2 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u periodu od 04.05.2020. – 07.09.2020. radi po objavljenom, LJETNOM radnom vremenu:


Ponedjeljak i utorak 13:30 – 19:00


Srijeda, četvrtak i petak 9:30 – 15:00

LITERARNI nagradni natječaj: Pismo iz budućnosti – datum objave 5.9.2020.
Napiši pismo sebi s temom želja i nade za blisku budućnost. Pismo upiši u sustav na priloženoj poveznici i odaberi datum objave 05.09.2020. te ga podijeli s nama putem email adrese knjiznica.prelog@gmail.com Nagrađujemo najbolji uradak prigodnim poklonom, a sve pristigle radove izlažemo na našem drvu želja.

POVEZNICA ZA UPIS PISMA: https://www.futureme.org/

Sve aktivnosti provode stručne osobe. Radionice su besplatne za sve prijavljene sudionike. Aktivnosti se odvijaju na terasi ispred zgrade KIM na adresi Glavna 33, 40323 Prelog. Za informacije nazovite KIČ Prelog 040/646-753 ili se javite mailom na knjiznica.prelog@gmail.com.

 • LJETNE RADIONICE DRUŠTVA NAŠA DJECA PRELOG

I ovoga ljeta Društvo Naša djeca Prelog organizira ljetne radionice za djecu, u dobi od 6 do 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online. Radionice se održavaju na terasi Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, na adresi Glavna 33, Prelog. Naknadni dolasci i prijave nakon popunjenja kapaciteta neće se prihvatiti. Obrazac za prijavu će biti dostupan od 10.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

PRIJAVE NA RADIONICE:

Broj mjesta je ograničen pa požurite s prijavama tako što ćete ispuniti obrazac na poveznici: https://forms.gle/uQQoatqCHCMAGAwLA ili očitajte QR kod s priloženog plakata.

Nakon ispunjavanja nećete dobiti potvrdni mail o prijavi već samo obavijest da je obrazac poslan. Svim prijaviteljima ćemo se javiti zajedničkim mailom, nakon što popunimo radioničke kapacitete. Radionice će se održati u četiri termina i trajat će 60 minuta:

12.8. 10:00 Čarobni fabos labos

19.8. 10:00 Sombero, lepeze i pinata party

26.8. 10:00 Pjevaj i pleši s ljetom

02.9. 10:00 Kvizomansko jutro

09.9. 18:00 Bajkaonica 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • VIRTUALNA IZLOŽBA FRANJE RUŽMANA, OD 14.8. DO 14.9.2020.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Ovom izložbom predstavljamo upravo radove utemeljitelja Likovne udruge, Franje Ružmana koji se slikarstvom bavi već više od 40 godina. Franjo Ružman po zanimanju KV zidar, posvetio se organizaciji izložbi, likovnih kolonija, radionica, piknika za likovnjake i mnoge druge manifestacije, a isto tako je sudionik manifestacija po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje. Slike mu se nalaze razasute po svijetu, u Australiji, Kanadi, Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, a gotovo da kod kuće i nema svojih slika, osim dvadesetak iz prve faze. Njegove slike nalaze se kod mnogih obitelji u Prelogu i Međimurju, te diljem Hrvatske, a nekoliko i u fundusu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Iako likovnoj sceni poznat po kao „slikar ulja na staklu“, zapravo je slikarsku karijeru započeo slikajući temperom na platnu, a u poslije ratnom razdoblju se okušao u tušu i akvarelima. Njegove slike odišu hlebinskom slikarskom školom, ali nije uz nju strogo vezan već uvodi sebi svojstvene motive i gradnju slike. Oko glavnog motiva, što je najčešće figuralni akter ili grupa ljudi (baka, japa, ribič, golubovi) gradi detalje koje prepoznajemo kao njegov specifičan rukopis. Figure su predimenzionirane kako je svojstveno naivnom slikarstvu, a detalji se mijenjaju s obzirom na godišnje doba (drveće u cvatu, ogoljeni panjevi, proljetno cvijeće, tikve i sl.). Do izražaja dolazi izraziti kolorit za koji uzor možemo pronaći u slikarstvu Ivana Večenaja, poznatog hlebinskog slikara prve generacije naivnih umjetnika. No Franjo Ružman za razliku od Večenaja intenzitet kolorita ne prilagođava temi već on odiše vedrinom u svakoj svakodnevnoj situaciji. Ernest Fišer prilikom jedne od izložbi Franje Ružmana istaknuo je: „U svojim najzrelijim radovima Ružman se tako danas očituje kao slikar sugestivnih pejzažnih ugođaja i genre-scena, u kojima njegova slikarska mašta i živi kolorit nadvladavaju neposredni opis stvarnosti“. Franjo Ružman u svojoj slikarskoj karijeri ostaje vjeran naivnom slikarskom izrazu i prema mnogima zaslužuje mjesto „međimurskog Generalića“.

Kontakt: 040/645-320; 0989164016; franjo.ruzman@gmail.com; www.franjoruzman.com

DOGAĐANJA

 • 24., 26. i 28.2020., PONEDJELJAK, SRIJEDA I PETAK, KARATE KAMP TIGRIĆ

U organizaciji Karate kluba Mihovil Prelog, a pod pokroviteljstvom Zajednice sportskih udruga Grada Preloga, 24., 26. i 28. kolovoza 2020. godine održat će se petnaesti ljetni Karate kamp Tigrić. Trodnevni kamp namijenjen je za sve karatiste i osnovnoškolce koji žele steći nove karate vještine i prijateljstva te provesti toplo ljetno vrijeme trenirajući, učeći i zabavljajući se. Pod već poznatim motom „Jedan više na treningu, jedan manje na ulici“, pozivaju se svi zainteresirani u dvoranu Srednje škole Prelog i na vanjske terene u ponedjeljak, srijedu i petak u razdoblju od 18 do 19 sati. Sudjelovanje je besplatno te će se svi treninzi provoditi uz pridržavanje epidemioloških mjera HZJZ. Kamp će voditi treneri: Miljenko Krušelj, nositelj crnog pojasa 4. dan, Luka Marđetko, nositelj crnog pojasa 1. dan, Maja Šestak, nositeljica crnog pojasa 1. dan i Leona Krušelj, nositeljica smeđeg-crnog pojasa. Dodatne informacije možete dobiti kod trenera i tajnika kluba Miljenka Krušelja na broj mobitela 099/604-0298.

 • 26. i 27.8.2020., SRIJEDA I ČETVRTAK, DJEČJI BICIKLISTIČKI KAMP

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, na sportskim terenima Sportsko rekreacijskog centra DG Sporta, 26. i 27. kolovoza, održat će se već deveti po redu Dječji biciklistički kamp. Tijekom kampa će biti postavljeno nekoliko zanimljivih poligona na kojima će djeca moći, uz stručno vodstvo trenera, usavršiti tehniku vožnje bicikla i naučiti ponešto o biciklizmu. Kamp svakoga dana započinje u 17,30 sati i traje do 19,30 sati. Djeca starija od 9 godina proći se i terensku obuku brdskog biciklizma. Na taj će način usavršiti svoje vozačke sposobnosti. Važno je napomenuti da je kamp BESPLATAN i da će tijekom tih dana, koliko traje kamp, djeci biti osigurana okrepa. Svi sudionici kampa dobit će priznanje za sudjelovanje na kampu. Zbog situacije s epidemijom COVID-19 svi sudionici će se morati pridržavati posebnih preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ koje možete pročitati u navedenom linku: https://s.docworkspace.com/d/AI_DNkzs9voo06SW75OdFA te je obavezna i prijava putem on-line obrasca : https://forms.gle/PSu63QfMJRZp71HHA .

(žs)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*