Međimurje Press
KolumneUrednik

Je li prihvatljivo da se osnivačka prava županijskih bolnica prenesu sa županija na državu?

Ciljevi reforme mogu postići i bez centralizacije tih ustanova

Dugo najavljivana reforma zdravstva polako poprima obrise nakon što je prije nekoliko dana u raspravu pušten prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Cilj je imati mlade liječnike, ojačati ulogu domova zdravlja, a time i rasteretiti bolnički sustav.

Nakon gotovo 23 godine i promjene 10 ministara, na javnoj raspravi je nova reforma zdravstva u kojoj se kao važna komponenta navodi kako će se osnivačka prava županijskih i općih bolnica prenijeti na državu. Tu je i važna primarna zdravstvena zaštita, a navodi se i stroža kontrola bolovanja uz niz novčanih kazni kako za liječnike tako i one koji su neopravdano na bolovanju, veće participacije za zdravstveno neosigurane osobe.

No, vratimo se osnovici reforme i države koja je prije 7 godina također županijama oduzeta osnivačka prava  na 4 godine i kada se to pretvorilo u posvemašnji fijasko. Vjeruje se, kako će ovim novim potezom ŽB Čakovec, koja je u potekle 4 godine pod ingerencijom Međimurske županije doživjela najveći uspon, doći u nezavidan položaj. Smišljeno se u našoj županiji razvijao zdravstveni sustav, od primarne zdravstvene zaštite, kreditom izgradio Dom zdravlja, dodjeljivale specijalizacije, opremali mnogobrojni odjeli deficitarnom medicinskom aparaturom, revitalizirana interventna kardiologija, onkologija, pedijatrija, abdominalna kirurgija, itd. itd.

Kada reforma nakon tzv. e-savjetovanja zaživi 2024. godine, teško je vjerovati, kako će netko drugi bolje odlučivati o potrebama bolnice u Međimurju. Ostaje za nadati se, kako će argumentirane razloge koji dolaze iz naše pa i drugih županija nakon e-savjetovanja, ministarstvo pa i Vlada uvažiti i ugraditi u nove Zakone.

Ako ne, možemo nakon nekog vremena ponovo očekivati preokret i novu reformu, kako je to bilo prije nekoliko godina. Po onoj poznatoj – Vuk pojeo magare!

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja