Međimurje Press
Urednik

Euro, Schengen, Skupoća, Inflacija….. samo je nebo granica!

Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda nebu
da nam nekak nebu.

 

 

 

 

 

Ovi stihovi iz Balade Petrice Kerempuha u prenesenom značenju odnose se na apsurd i ironiju modernog svijeta. Tematika je socijalna bijeda s prizivom na mijenjanje općeg društvenog stanja na bolje. Čovjek je prikazan kao minorna lutka koja nema utjecaja na društvena zbivanja. Dešavanja potlačenosti dolaze ciklično od početka čovječanstva do danas. Priziva čovjekovu neznatnost, naravno kroz grotesku. Krajnji je cilj poziv čovječanstvu na izdizanje iznad situacije bijede i puke egzistencije.

Hrvatska država svojim je građanima osigurala nesmetan protok roba, usluga pa i njih samih u države Europske unije. Izvoznicima lakši plasman proizvoda i konkurentnost prodaje bez tečajnih razlika. Uz ulazak u Šengen, uvođenjem eura kao nove nacionalne valute, dostigla visoke standarde europske prakse.

I sve bi to bilo divno i krasno u situaciji kada u državi ne bi bilo nikad većeg rasta cijena, siromaštva, kada bi konzenzus s građanima bio apsolutan. Kada bi svaki građanin dobio odgovore, a kako dalje? Paušalne procjene i obećanja da će sve biti ružičastije, nažalost ne nadziru se. Političarima već malo tko u ovoj državi vjeruje. A zašto, pokazuje banalan primjer, kada  guverner i ministar financija u ponoć iz bankomata podižu novac, a građani to ne mogu. Odličan PR za državu, ujedno podcjenjivanje vlastitih građana. Tu su i mnogobrojni primjeri u ovom proteklom pripremnom vremenu uvođenja eura, kada se masovno po stotine tisuća ovih novčanica vadilo iz kućnih čarapa i kupovale nekretnine i ulagalo u dionice. Tko je to mogao, pretpostavljate sami.

Neravnopravnost je dalje na cijeni. Neki kažu da tako i funkcionira Europska unija. Običnom puku ostaje ona poznata, da ni med cvetjem nema pravice i nikad je neće biti. Ako smo željeli takvu državu, imamo je. Taj sraz danas najbolnije osjećaju umirovljenici, ali i njih treba uvjeravati u ružičastu budućnost. Oni znaju da država čini korak naprijed jer njima su to odmah dva koraka unatrag.

Živi bili pa vidjeli!

Urednik

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja