Međimurje Press
Urednik

U ovom društvu važno je sačuvati mentalno zdravlje!

U Novu godinu smo ušli poprilično potreseni događajima uzrokovanih inflacijom i cijenama koji nemilice, svakodnevno mijenjaju novi dres. Bio je to očekivani nastavak ekonomske situacije s kraja prošle godine.

Osim što nas je pandemija u prethodnim godinama prikovala na uske kućne manifestacije, kraj prošle godine (mjesec prosinac), koliko-toliko probudio je u nama sve ono što bi jedan čovjek trebao biti. Topao, pun dobrote, ljubavi i želje za pomaganjem. I ono najvažnije, iskrenim željama da i drugom čovjeku bude dobro. Zapravo istinski podsjetnik koliko su te stvari koje često zaboravimo, zapravo najbitnije.

Bio bi to nastavak nečeg novog, lijepog, da pomama za materijalnim bogaćenjem pojedinaca ili svejedno klanova nije prezala ni pred čim. U maglama zakonskih i vanzakonskih okvira, građane su dočekale nebeske cijene u trgovinama kao “najvažniji novogodišnji poklon”. Bila je to utakmica tko će prije ili više podići cijene, pod mlakim zapomaganjima Vlade RH, bilo je pitanje od sudbonosnog značaja. Uz inflaciju, nadmetanje trgovaca i države, na kraju su platili su građani. Politička previranja tanjili su i tanje ionako puste novčanike. A kako neki političari vole reći, nitko nije kriv, nema tu imena i prezimena, ostaje konstatacija, da su onda krivi građani ove države. Da, krivi su jer sve to promatraju pasivno, šutke, indiferentno. Mnogi od njih gunđaju sebi u bradu pred blagajnama i to je jedini iskaz nezadovoljstva. Ionako pola njih nikada ne izlazi na izbore.

Uz novu nacionalnu valutu, u kojoj su za umirovljenike i ne samo njih CENTI noćna mora pa im ne pomažu ni povećala kako bi odgonetnuli brojke, učinjena nam je čast da putujemo slobodno u Sloveniju kao nekada, a onda i u dalje zemlje pod kapom Europske unije. Kada u Shengen upadne i BiH tko može reći da se povijest ne ponavlja. Imat ćemo Austrougarsku u proširenom smislu.

Još jedan jako važan događaj obilježio je početak ove godine.  S 1. siječnjem 2023. povećana je i dobna granica za umirovljenje žena na 63 godine i tri mjeseca, uz najmanje 15 godina staža. Uz to, žene će u prijevremenu mirovinu moći ako navrše 58 godina i tri mjeseca, uz najmanje 33 godine i tri mjeseca staža. Dio je to zakonskih izmjena usvojenih još 2019. kojima se nastoji izjednačiti dobni kriterij za odlazak u mirovinu s kriterijima za muškarce. Tako će se do 2030., svake godine dob za odlazak žena u mirovinu povećavati za šest mjeseci pa će tada žene u mirovinu moći s navršenih 65 godina i uz najmanje 15 godina staža.

Tko živ, tko mrtav! Ipak je najvažnije zdravlje, s naglaskom na MENTALNO.

UREDNIK

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja