Međimurje Press
Urednik

Neka se dogovore tko ne govori istinu!

Neiskrenost je destruktivna sila koja bi se trebala izbjeći pod svaku cijenu

Koristoljubive laži treba odbaciti. No, mnogo je teže prosuđivati o lažima koje se izgovaraju ne radi vlastite koristi, nego u korist drugog čovjeka ili radi neke više svrhe. Jesu li takve laži – unatoč zabrani laganja – opravdane? Pretvara li dobra svrha ono što je po sebi nemoralno u nešto moralno.

Opravdanje laži dalo bi se obrazložiti iz njihove srodnosti s lažima u nevolji. Kao što laž u nevolji svoje opravdanje dobiva iz toga što zabrana laganja dospijeva u sukob s višom vrijednošću.

Sve su to nedoumice koje su se proteklog tjedna dogodile u našoj ŽB Čakovec. Nakon teksta kolegice novinarke koja je s Facebooka prepisala gnjev jedne ženske osobe, to prenijela čitateljima, a ne provjeravajući paralelno i drugu stranu, što nalaže profesionalnosti i struka.

Posljedice su kako kažu u našoj bolnici i više nego zabrinjavajuće. Zvone telefoni sa svih strana, čak inozemstva, djelatnici se stavljaju pod sumnju, njihova namjera, ali i znanje. Generalna šteta je nemjerljiva, a od posljedica će proteći još podosta vremena. Prozvani doktori i medicinske sestre Odjela gastroenterologije stavljeni su na stup srama, doživjeli stres, sve nakon objave neprovjerene informacije gospođe s njezina FB-a o postupanju s njenom mamom. Senzacionalizam nikom nikada nije donio koristi pa tako i ta činjenica koja je uzbudila duhove u Međimurju. Fake news je naime, pogrešna, često senzacionalistička informacija, koja se širi pod krinkom novinskog izvještavanja. Motiv za stvaranje i širenje lažnih vijesti može biti namjera da se oblikuje mišljenje čitatelja o određenoj temi i o njoj stvori pogrešna percepcija u javnosti.

Zasigurno mladoj novinarki nije bila namjera obezvrijediti rad djelatnika ŽB Čakovec, ali krimen provjere informacije ostaje. Ono najgore što se sada može dogoditi je da svaki nezadovoljni pacijent ili njegova rodbina pozove novinara s pritužbom i prijetnjom prema bilo kome u toj zdravstvenoj ustanovi. Propusta zasigurno ima, ali svima njima je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke.

Posljednju riječ o tome na kraju dat će ipak inspekcija Ministarstvo zdravstva kojem je proslijeđen cijeli slučaj.

Javnost mora biti upoznata s činjenicama jer bez toga, slični slučajevi sve će više zauzimati prostora „crnih stranica“ iz bolnice, koja posljednjih godina ulaže silne novce u rekonstrukcije gotovo svih odjela u poboljšanje zdravstvene skrbi Međimuraca.

Urednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja