Međimurje Press
Urednik

Uz zgradu za magnetnu rezonancu ŽB Čakovec gradit će se medicinsko-biokemijski, patološki-citološki i transfuziološki laboratorij

Projekt izgradnje zgrade laboratorijske djelatnosti u Županijskoj bolnici Čakovec nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Generacije djelatnika laboratorija godinama su čekale taj događaj koji se napokon počeo događati!

Radi se o patologiji, citologiji i ostalim laboratorijima. Nešto se mučka u epruvetama i aparatima, sve je automatizirano, reći će mnogi. Reći će, bave se na patologiji i citologiji samo mrtvima i što će im novi prostor.

Nitko ne zna da je to gotovo samo jedan posto njihovog posla. Godišnje se na patologiji i citologiji primi preko 3.000 pacijenata, pregledaju uzorci više od 30.000 ljudi. Tu je i nebrojeno punkcija koštane srži, pluća i ostalih organa, obradi se 15.000 papa testova, patohistološki uzorci preko 6.000 pacijenata. Bez svega toga nema dijagnoze tumora, bez toga nema adekvatnog liječenja, bez transfuzije ni jedne operacije, nema liječenja ni jednog pacijenta bez intervencije koji prođu kardiologiju. Za ilustraciju npr. bez kliničkog laboratorija nema ništa u medicini. Nema pacijenta koji je ušao u bolnicu da mu se nije izvadila krv i obradila. Taj klinički laboratorij je jedan jedini jer Dom zdravlja nema svoj laboratorij. To znači da se uzorci krvi svih pacijenata iz ambulanti i Doma zdravlja obrađuju u bolničkom kliničkom laboratoriju što nije tako u drugim županijama.

Djelatnici tih odjela rade u neadekvatnim uvjetima u podrumu već više od 40 godina. Nemaju  prirodnog svjetla koje im je nužno za rad, nemaju adekvatnu ventilaciju, a radi se s toksičnim kemikalijama, imaju prozore koji se otvaraju samo na kip i jedino kad se djelatnici popnu na stolac ili stol. Česte su poplave nakon svake jake kiše zbog neadekvatne kanalizacije.

U ambulanti za citologiju za djecu onkološke bolesnike, koja je nažalost smještena uz samu mrtvačnicu, događaju se svakodnevne neugodne situacije. Uz otpadanje žbuke, vlagu, tehničke službe non-stop saniraju štetu, gotovo je teško sve to popratiti.

Ono što je svako za istaknuti kao pozitivnu činjenicu je kako je oformljen kvalitetan mladi tim na citologiji i patologiji koji želi učiti i raditi u adekvatnim uvjetima. Ima se kvalitetna aparatura i materijali za rad.

Sve nabrojano moglo se čuti na nedavnoj konferenciji za novinare u samo bolnici, ali i činjenica kako od tih podrumskih prostorija i njihovih djelatnosti, ovisi rad svih ostalih bolničkih odjela. Govorilo se i dolascima ministara i delegacija u bolnicu, pokazivale se obnovljene investicije, projekti, ali nikada nitko nije došao u podrumske prostorije.

Nakon gotovo pola stoljeća čekanja, a zahvaljujući Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu kojem bi za sve ono što je u dosadašnjem mandatu inicirao i napravio za ŽB Čakovec trebalo dići spomenik, laboratorijske djelatnosti čekaju svjetliji dani u novoj zgradi u uvjetima koji zadovoljavaju najviše standarde. Ujedno to je strateški dokument Međimurske županije u razvoju zdravstvenog sustava financiran europskim sredstvima u visini 90 posto. Vrijednost projekta je 83.750 eura neto. Početak radova, nakon projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, trebao bi se dogoditi krajem ove godine.

Rajko Dobošić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja