Međimurje Press
Urednik

Malo sim, malo tam!

I bina ima dušu. Kako je jedna pozornica izazvala gnjev građana prema gradskoj vlasti?

Često smo u prilici da vidimo kako nešto što je općeprihvaćeno, mijenja svoj izgled, formu, poziciju. Tako je i sa ovogodišnjom centralnom binom Procijunkulova. Kasno sinoć još je jednom promijenjena lokacija pa će tako po prvi puta u povijesti ove manifestacije biti postavljena na lokaciji SRC Mladost.

Kišna nevremena natopila su travu bivšeg jezera i trebalo je logično naći novu lokaciju, a netko se pametan sjetio ulice Zrinsko-frankopanske (?). Bio je to prst u oko mnogobrojnim građanima tog dijela grada koji su ostali zatečeni, ogorčeno i opravdano reagirali. Pritisak je bio toliki da su organizatori takve ideje morali iznaći novu lokaciju. SRC Mladost novo je rješenje tri dana prije početka Porcijunkulovog.

Sve je to uzburkalo građanstvo koje ne razumije i nije mu važno tko stoji iza bine pa je najviše packi za ovo lutanje dobila gradska vlast.

Mnogi se pitaju ZAŠTO ta bina nije kao i niz godina unatrag ispred orla na Trgu Republike kao najjednostavnije rješenje. No, tu lokaciju sada koriste OPG-ovi u velikom prodajnom šatoru. Razumljivo je da zarada na ovakvoj manifestaciji nije zanemariva pa korist imaju mnogi od prodavača do najmodavca prostora. Taj komercijalni dio važniji je od svega, mada se šuška kako je već izgubljeno nekoliko tisuća eura.

Eksperiment sa binom na SRC Mladost, gdje se najčešće okupljaju maturanti, možda se pokaže kao dobro rješenje uz poznate izvođače. Nažalost i tu ima niz nedoumica i pitanja građana, o kojima neki drugi puta.

Vjerski sadržaj ove najveće turističke manifestacije u Međimurju,  “Porcijunkula – Gospa od Anđela”, blagdan je kojeg vežemo uz obraćenje sv. Franje Asiškog. Shodno tome, svake se godine uoči blagdana koji je 2. kolovoza, tradicionalno u našoj Župi sv. Nikole Biskupa održavaju trodnevnice koje su ujedno i duhovne obnove te postoji mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta.

Dobro došli na Porcijunkulovo!

R.Dobošić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja