Međimurje Press
KolumneUrednik

Koalicija u Gradu Čakovcu svakim je danom u sve većem prijeporu!

Teško je ne primijetiti razlike u razmišljanjima gradskih koalicijski partnera HNS-a i stranke FOKUS u koji se opetuju iz sjednice u sjednicu Gradskog vijeća

Na posljednjoj oprečni stavovi nastali su oko pola milijuna kuna za poticanje kupnje nekretnina u ruralnim dijelova Grada, a čime se želi potaknuti ljude da kupuju i uređuju stare kuće po mjesnim odborima te da se tamo doseljavaju i žive.

Vijećnici stranke FOKUS oštro su se protivili, s prijedlogom da se ta sredstva svrsishodnije raspodjele na Mjesne odbore, izgradnju dječjih igrališta i socijali, umjesto da se na račun novaca građana izlazi u susret pojedincima koji s tom lovom ne mogu osigurati krov nad glavom. Usprkos protivljenju, na kraju su glasovali suzdržano. Naime, halabuka koja je prethodila ovakvom poentiranju, samo je dokaz više kako nešto ne štima u koaliciji (o čemu smo već pisali). Konfrontacije su sve vidljivije, što jasno govori o lošoj komunikaciji, ali i pripremama prije donošenja važnih odluka.

Bez obzira, rekli bi, Gradsko vijeće funkcionira besprijekorno. Zašto? Pa jednostavno. Najveća opozicija gradskoj vlasti je sam koalicijski partner FOKUS. Ostali dolaze na sjednice, pitanja postavljaju uvijek isti vijećnici, a recimo HDZ-ovi vijećnici  samo jednom su stali za govornicu ili ne dolaze, opravdavajući se zauzetošću. Od toga nisu daleko ni vijećnici MDS-a, i nekad vladajući SDP-ovci.

Sve u svemu, monolitno društvo uz pokoju začkoljicu, bez jasnih konkretnosti.

NAJKONKRETNIJA KAROLINA JUZBAŠIĆ

Brojna pitanja građanstva o poslovanju i djelovanju Centra za kulturu, jasno je konkretizirala vijećnica HNS-a Karolina Juzbašić. Naime, poslala je upit na koje je Ministarstvo kulture promptno odgovorilo da u poslovanju Centra za kulturu Čakovec postoje nepravilnosti, a što bi trebala potvrditi i revizija koja je započela radom. Ministarstvo kulture ističe da to ravnatelj Centra ne može istovremeno biti i ravnatelj kazališne družine, a kako su objavili, upitan je i sam postupak provedbe izbora ravnatelja Centra za kulturu Čakovec.

Pregledom dokumentacije kao predsjednica Upravnog vijeća Centra za kulturom uočila je kako Statut iz 2015. godine nije usklađen s novim Zakonom o  ustanovama i Zakonom o upravljanju javnim ustanovama u kulturi koji je na snazi od 1. siječnja 2020. godine. Centar za kulturu Čakovec u trgovačkom sudskom registru nema registrirane djelatnosti koje su predmet poslovanja – niti kazališnu djelatnost niti najam prostora. Pod sumnjom su i mnogobrojne  isplate autorskih honorara, u dijelu koji se odnosi na kazališnu djelatnost centra, bilo zaposlenicima Centra, ravnatelju ili članovima Upravnog vijeća.

Juzbašić upozorava na daljnje štete po Centar, osobito zbog toga što navedene nepravilnosti u poslovanju centra dosad nisu uočene ni ispravljene, što je gotovo nevjerojatno jer se radi o višegodišnjem nemarnom poslovanju ustanove koja se financira novcem naših građana.

PITANJE NA KRAJU

Logično pitanje za kraj, a vezano uz izvještaj o radu gradonačelnice za prvih šest mjeseci mandata kada je rekla: „Baš kao i građani, očekivala sam da situacija u Gradu, pogotovo vezana uz njegovo poslovanje, nije onakva kakvom su je prezentirali, no neugodno sam se iznenadila ponajprije ostavljenom minusu, odnosno neplaćenim obvezama, a zatim i načinom na koji je Gradska uprava funkcionirala”.

Je li slična situacija i u ostalim gradskim ustanovama i poduzećima?

UREDNIK

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja