Međimurje Press
KolumneUrednik

Tradiciji ne bi trebali zatvarati vrata!

Ako se ikada nađete u Čakovcu gladni i poželite pojesti nešto na brzinu, a da to nije hamburger ili sendvič, sigurno ćete bar na jednom štandu ili kiosku namirisati nešto sasvim posebnog mirisa – langoše!

U svakom slučaju, zalogaj koji će vas zasititi i kojeg ćete se još dugo sjećati. Langoši su inače tipično jelo ovog sjeverno hrvatskog podneblja u kojem se smjestilo i Međimurje pa će tako rijetko koja fešta ili manifestacija proći bez pečenih langoša – tim riječima mnogi naši posjetitelji opisali bi konzumaciju langoša po međimurskim receptima.

Naravno, langoše voli i domicilno stanovništvo pa bi prijedlog bio da se upravo ta delicija može konzumirati svih 365 dana u godini, a ne samo tijekom manifestacija.

Vjerojatno postoje (u to smo se uvjerili) prodavači koji i žive od takve prodaje i uz pristupačnu cijenu najma prostora, zasigurno bi ponudili svoje slasne proizvode. Ako je to u interesu žitelja, naravno i Grada, nema razloga da se ne provede u djelo.

Govorimo o turizmu, gospodarstvu, ponudi na licu mjesta, a ponekad nažalost zaboravljamo tradicijske vrijednosti “van radnog vremena”. Tu svakako spada i ponuda suvenira Međimurja koje je teško naći ili objasniti namjerniku gdje da ih kupi.

Uostalom, nije li naš zadatak prenijeti poruku iz davnina i u naše živote vratiti one stare navike i okuse fine domaće hrane pripremljene na tradicionalan način ili isto tako ponuditi direktnu prodaju sada već niz lijepih  domišljatih suvenira Međimurja?

Urednik

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja