Međimurje Press
KolumneUrednik

U tjednu iza nas…

Silom prilika, prilagođavamo se novim uvjetima u kojima smo četiri godišnja doba zamijenili za dva. I ta dva su najveći potrošači trošenja energije. Slijede nove prilagodbe ulaganjem u solare kako bi crpili sunčevu energiju, bili „čisti“ i „zeleni“.

Cijene u trgovinama vrtoglavo rastu, jučer sve po 10 kuna, danas 14, više se to ne može ni pratiti. Svi čekamo euro koji će nanovo uzrokovati povećanja cijena u kojima inflacija „ždere“ obične građane. One siromašne i pogotovo umirovljenike, već je dobrano „požderala“.

I dok je bivši ministar Marić odlazio s funkcije, na mala vrata bez da je Vlada najavila, poskupjele su cigarete za 1 kunu. Na ime trošarina. Tu vijest umjesto Vlade objavila je Carinska uprava na svojim web stranicama. Naime, Tvornica duhana Rovinj (TDR) prijavila je povećanje cijena cigareta s datumom važenja od 14. srpnja 2022. godine. Svi koji konzumiraju cigarete marke Lucky Strike, York, Pall Mall, Water Wolf, Dunhill, Rothmans plaćaju kutiju za kunu više. TDR je inače u vlasništvu British American Tobacca (BAT).

Građanska odricanja su svakodnevna, tu i tamo neka sindikalna opcija digne graju, Hrvati se izgleda mire sa svime, mirno i šutljivo bez talasanja. Socijalna država djeluje bešćutno. Koliko, to znaju samo moćnici koji kreiraju i manipuliraju mrvicama za svoje krupne dosege.

U tjednu iza nas ostvaren je prijenos prava vlasništva nekretnine depadanse Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju. Uskoro se očekuje i prijenos prava vlasništva zgrade Doma sindikata na Grad Čakovec. Sve to osigurava nove mogućnosti povećanja kapaciteta smještajnih jedinica u domove, ali izgradnju novih prostora za one koji godinama čekaju smještaj, dok grad Čakovec stvara predispozicije za planiranu revitalizaciju Trga Republike.

U tjednu kada je već zaboravljen sukob na relaciji Ivković-Posavec, obilježena je stota godišnjica DVD-a Strahoninec, u Selnici je nanovo namotan Pikač, Štrigova je dobila vidikovac, uređuje se kuhinja u OŠ Goričan, krenula je izrada projektne dokumentacije za obnovu i rekonstrukciju Dvorca Feštetić, u Murskom Središću prezentirana je žetva na starinski način,  JVP Čakovec obradovala nas je na vatrogasnoj Olimpijadi u Celju, održan je Forestalnd, a pred nama je 58. manifestacija Porcijunkulovo.

Ljeto je u punom zamahu, o sezoni „kiselih krastavaca“ nema ni govora. Pogotovo u Međimurju. Naime, uz taj pežorativni sezonski izraz, mediji nastoje popuniti senzacionalističkim i “kreativnim” tretmanom posve banalnih i nevažnih događaja i ličnosti.

Doduše, da se nas pita, voljeli bi da se kao nekada, punim intenzitetom pojave proljeće i jesen.

UREDNIK

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja