Međimurje Press
KolumneUrednik

Nije dosta samo Djed Mraz, priključuje mu se i Baka Mraz!

Inflacija, zima, nemoć, samo su neke ekspresije hrvatskih umirovljenika. Nesigurnost, zdravlje, osiromašenost, dodatna su vrijednost u kvarnom sustavu koji ih nemilice obespravljuje. Država putuje, a njihov Djed Mraz uvijek je isti.

Mrvice sa stola države, kojima se političari toliko hvale, ponižavajuće su za svakog umirovljenika. Socijalna je to pomoć za par dana preživljavanja u doslovnom smislu. I kad te riječi dopru do vladajućih, izgovor je kako je to demagogija. I je, jer penzić za cca 2.000 kuna od 1.1. 2023. dobit će 3% povećanja, ma dajte-najte. Po toj demagogiji bit će pun ko brod.

Kako bi iole vratili neko dostojanstvo u vrijeme božićnih blagdana, umirovljenici su poželjeli od države svima jednako i to 750 kuna tzv. božićnice. Prema izračunu bilo bi to na 1,2 milijuna penzionera, 900 milijuna kuna, a što je manje od jedne pljačke INE. Na sve to država šuti. Nije ih briga. U državi nema Bake Mraz ili je ima pa kraj Djeda Mraza ne može doći do riječi. Zato umirovljenici i zazivaju Baku Mraz toplijeg srca i neravnodušnosti.

Baka Mraz ipak u pozadini, djeluje i to skriveno. Demagoški je to reći  jer Baka Mraz dijeli kapom i šapom. Ne onima kojima treba, već onima kojima ne treba. Upravo toj državi, njenim namještenicima, političarima, zastupnicima, županima, itd. itd. s šlagom na torti, sve do predsjednika Vlade, države, predsjednika Ustavnog suda.

Osnovica za izračun njihovih plaća ubuduće će biti jednaka osnovici za izračun plaća državnih službenika, što znači da u povijest odlazi dužnosnička osnovica koja se nije mijenjala od 2014. godine i koja je za 2.800 kuna manja od one za državne službenike. Kako bi ublažila rast dužnosničkih plaća, nakon povećanja osnovice, Baka Mraz je odlučila smanjiti dužnosničke koeficijente i njezin prijedlog znači da najveću plaću među dužnosnicima više neće imati predsjednik države. Koeficijent za izračun njegove plaće dosad je bio 9,30, dok je onaj za izračun plaće predsjednika Ustavnog suda bio 7,86.  Po novim pravilima svim će dužnosnicima, unatoč smanjenju koeficijenta, plaća ipak rasti, pa će tako na prvom mjestu biti predsjednik Ustavnog suda s bruto plaćom od 39.241 kune, dok će plaća predsjednika Republike iznositi 38.381 kunu. Za više od tisuću kuna raste i bruto plaća predsjednika Vlade i Sabora.

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite. Baka Mraz zaista se isprsila, svima njima povećanje.

A koliko je koeficijent umirovljenika? Tko to zaista u ovoj državi može i želi izračunati? Djed Mraz i Baka Mraz to nisu, dokazano. Može li onda Djed Božićnjak na svoj rođendan? Ako ne u novcima onda u bananama, kakva nam je po mnogima i država!

UREDNIK

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja