Međimurje Press
KolumneUrednik

Ruska invazija na Ukrajinu ostavlja trag i na manjinu koja živi u Međimurju!

Rusko govorno društvo iz Međimurja “Kalinka” osnovano je 24. rujna 2007. Trenutno je najveće društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Broj članova Udruge je preko 100 ljudi. To su uglavnom sunarodnjaci koji govore ruski i koji su bliski ruskom jeziku i ruskoj kulturi. Glavni ciljevi društva Kalinka su očuvanje nacionalnog identiteta, popularizacija ruskog jezika i kulture i predstavljanje običaja i tradicije multinacionalne Rusije.

Njihovo doseljavanje u Međimurje popraćeno je sa simpatijama i dobrodošlicom kod domicilnog stanovništva. Najčešći dolasci bili su direktno vezani na brojne međimurske građevinare koji su radili na području Rusije i Ukrajine.

Svi su se redom stopili s Međimurcima i pokazuju na kako se poštuju vrijednosti i tradicija svog rodnog kraja, a ne zanemarujući pritom ni aktivni angažman u društvenom životu druge domovine.

Poseban ton zajedništvu daju i lokalna i regionalna samouprava na podršci  osobito na promicanju kulture.

Rat malom čovjeku nikad nije donio ništa dobrog

Jednu od najvažnijih žena i osnivačicu Društva „Kalinka“, svima dragu Tanju Mikolaj upitali smo, kako proživljava događaje oko ratnog sukoba u Ukrajini.

Jako  nam je teško. Imamo u udruzi i Ukrajince i Ruse, bivše stanovnike Donbasa. Nikome nije lako. Ne bih voljela o tome, usmjereni smo na kulturu i obrazovanje-kratko nam je odgovorila gospođa Mikulaj.

Kratak i očekivan odgovor. Naime, rat je sigurno jedan od najuznemirujućih fenomena u ljudskom društvu. Pogotovo za male ljude, one koji na rat nikada ne promišljaju. One koji ni krivi ni dužni snose posljedice svojih vođa.

Ruse i Ukrajince u Međimurju put života odnio je daleko od zavičaja, ali je sigurno da ga vole, nose u srcu, ponose sa njim, bilo da je u pitanju Rusija ili Ukrajina. Ratovi mogu odvojiti ljude, ali njihova srca nikada.

UREDNIK

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja