Međimurje Press
Željka Drljić

DETEKTOR ‘Velečasni Sudac’ na maturi!

PIŠE: ŽELJKA DRLJIĆ

S radošću čekamo nova, sočna pitanja s državne mature – osobito iz predmeta Politički kriminal – mi, kojih se matura ne tiče, a sa zebnjom roditelji maturanata. Jer državnoj maturi ne može se pristupiti „u naturi“, odnosno roditelji koji su, primjerice, zidari, klesari, soboslikari, instalateri i sl., ne mogu svojim radom namiriti privatnim centrima poduku i douku svoje djece, već pripreme za državnu maturu moraju platiti suhim zlatom. Državnoj maturi, dakle, pristupa se tako što se djeci, izbezumljenoj od strepnje, plati priprema u privatnom centru za poduku i douku. Cijene se kreću od 300-tinjak do nekoliko tisuća eura. S brojem eura rastu i jamstva privatnih centara za poduku i douku, pa ima i onih koji ističu krilaticu Ako padneš, vraćamo novac!

Usprkos ogromnom konzumiranju poduka i douka s tržišta razvijenog na ovoj anomaliji društva, prošle je godine u prvom roku palo 3,8 posto gimnazijalaca te čak 33,2 posto maturanata iz strukovnih škola. Još ni jedno istraživanje u ovoj zemlji nije dalo odgovor na pitanje – tko je kriv? Loš obrazovni sustav, nekvalitetan kadar, učenici, roditelji, sudbina? Privatni centri nisu odgovorni jer oni igraju ulogu spasitelja i – vraćaju novac palima. Čist račun, duga ljubav.

Neki gradovi u ovoj zemlji plaćaju maturantima poduku i douku u privatnim centrima ne bi li tim novcem ‘kupili’ roditelje i njihovu djecu – novopečene birače – dok država namiruje trošak uplaćen za pripreme isključivo (dragovoljnim i mobiliziranim) braniteljima, odnosno njihovoj djeci. Istovremeno, država se snažno odriče hereze zvane poduka za državnu maturu u privatnom centru, smatrajući je „posve nepotrebnom u tako kvalitetnom obrazovnom sustavu kakav ima Hrvatska“.

U današnje vrijeme, tu problematiku ne obrađuje predmet Politika i gospodarstvo, ali je bilo obrađivano u predmetu koji se u prošlom stoljeću zvao Marksizam. Predmet Politika i gospodarstvo prošle je godine tiho preimenovan u Politički kriminal, legendarnim pitanjem s državne mature koje je glasilo: Kako se naziva ured Vlade specijaliziran na borbu protiv korupcije? Točan odgovor je trebao biti USKOK. Sastavljač pitanja (i odgovora!) je – pao na maturi. Još uvijek hranim iluziju da se sjajno zabavljao dok je formulirao pitanje, bez obzira na rizik kojem se izložio. Lakše mi je živjeti u toj varki. Maturantima koji su na navedeno pitanje odgovorili USKOK – trebalo je priznati odgovor. Zatajili su nam koliko je mladih u ovoj zemlji TOČNO odgovorilo i pokazalo duboko poznavanje kloake u kojoj su (vjerojatno) rođeni i iz koje će (možda) uteći.

S radošću očekujemo novi ciklus državne mature jer možda u predmetu Politički kriminal opet osvane kakvo sočno pitanje, poput: koju riječ označava slovo R u kratici DORH. Mladi su mudri i sigurno će znati da je odgovor – Radost (i da se piše velikim početnim slovom). Za one koji su propustili, Radost je  „Velečasni Sudac“ koji je već počeo propovijedati, te u svojoj prvoj homiliji objavio da je pored njega – takvog kakvog ga je majka rodila – sve je drugo u pravosuđu suvišno pa – kao takvo – treba biti i ukinuto.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja