Međimurje Press
Udruge

10. siječanj, Međunarodni dan Inner Wheel organizacije

MEĐUNARODNI DAN INNER WHEELA obilježava se na godišnjicu osnivanja prvog Inner Wheel kluba u Manchesteru, Velika Britanija. Inicijatorica prvog okupljanja žena, tada supruga rotarijanaca, što danas više nije slučaj, bila je gđa. Margarette Golding medicinska sestra i poslovna žena s namjerom pokretanja prijateljstva i osobnog zalaganja, volontiranja u lokalnoj zajednici te pomaganja potrebitima. Ideja se proširila širom svijeta te je 1967. osnovana međunarodna organizacija International Inner Wheel, a 1992. godine prvi klub u Zagrebu. Danas International Inner Wheel kao organizacija, djeluje na otprilike 100 geografskih lokacija, broji više od 4200 klubova, 103 tisuće članica te je jedna od najvećih volonterskih organizacija žena. U studenom 2000. godine osnovan je Inner Wheel Distrikt 191 Hrvatska koji djeluje unutar granica RH i objedinjuje rad svih 13 klubova u Hrvatskoj: Dubrovnik, Split, Split Palmine, Šibenik, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Osijek, Čakovec, Prelog, Varaždin i Zagreb Gradec. Svaki klub djeluje lokalno u svojoj sredini unutar Distrikta 191, koji zastupa klubove na međunarodnoj razini i povezuje se s International Inner Wheelom putem nacionalnih predstavnica.

Kroz zajedničke godišnje humanitarne akcije IW Distrikt 191 Hrvatska donirao je više od 148 tisuća eura. Nakon potresa na Baniji 2020/2021. članice Distrikta vlastitim su sredstvima nabavile prvu mobilnu kućicu, a nakon toga od donacija članica IIW iz Europe i svijeta nabavljene su i donirane još četiri mobilne kućice (svih pet kompletno je namješteno s dvije spavaće sobe, toaletom, kuhinjom i blagovaonom), dvije montažne kuće od 56 m2 te peć za centralno grijanje za Centar za žrtve obiteljskog nasilja u Sisku. Ukupna vrijednost donacija za područje Banovine iznosi 100.000 eura. Sudjelovalo se i u International Inner Wheel akciji uplatom 910 eura Fondu za cijepljenje protiv Covida-19, te s oko 8.000 eura pomoći izbjeglicama iz ratom pogođenih područja Ukrajine. IW klub Varaždin kao klub koji predsjeda Distriktom 191 Hrvatska u godini 2022/2023 provodi akciju ,,Kolač dobrote“ koji je pokrenuo IW klub Osijek, u većini hrvatskih klubova.

Nesebičnim zalaganjem svih članica IW Kluba Varaždin, koji ove godine obilježava 25. godina djelovanja, kroz tradicionalne akcije za financijske i materijalne donacije, pružena je pomoć pojedincima, ustanovama i udrugama. Inner Wheel klub Varaždin posebno se zalaže za bolje mogućnosti obrazovanja mladih pa tako od ove godine ima tri korisnika mjesečne stipendije, odnosno jednu stipendiju više nego prošle godine. 10. siječnja inner wheel zajednica obilježava okupljanjem i članica i klubova kako bi proslavile dosadašnja postignuća i postavile pred sebe nove izazove.

IWK Varaždin
Nives Rojnik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja