Međimurje Press
Udruge

Akcija na Trgu bana Jelačića – 17.1.2022.

Na ovogodišnji Plavi ponedjeljak, navodni „najdepresivniji dan u godini“, Udruga Životna linija organizira akciju informiranja građana o depresiji u uvjetima pandemije COVID-19. Naziv je akcije “Pretvorimo Plavi ponedjeljak u Pravi ponedjeljak”. Akcija će se održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, 17. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Građanima će volonteri udruge podijeliti 500 poklon paketa koje je za ovu prigodu donirala Cedevita. Medije molimo da svojim dolaskom na Trg bana Jelačića poprate ovu akciju važnu za širenje svijesti o problemu depresije, koji se izrazito povećao u uvjetima pandemije COVID-19.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučamo broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Tin Pongrac

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja