Međimurje Press
Udruge

DJECA KAO POTROŠAČI

Što je novac i tko su potrošači  naučili su učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole dr. Vinka Žganca u Vratišincu.

U okviru projekta  Djeca kao potrošači koji provodi Društvo potrošača Međimurja u partnerstvu s udrugom Varaždinski potrošač održana je u utorak 14. studenog edukativna radionica o pravima i obvezama djece kao potrošača.

Svoja iskustva o  navikama kupovanja s obitelji ili  samostalnoj kupnji djeca su podijelila s nama kroz razgovor. U suradnji s  učiteljima pojasnili smo koje navike su dobre i što je potrebno znati i činiti kako bi se kupilo ono što je adekvatno te cjenovno i ekološki prihvatljivo. Utvrdili smo i da sama kupnja ne čini kraj kupovine već je potrebno i ambalažu proizvoda pravilno zbrinuti  pa smo pokoju riječ posvetili i održivoj kupovini te načinu odlaganja i zbrinjavanja ambalaže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebno  naglasak stavljen je na utjecaj reklama. Iako djeca znaju što su reklame i percipiraju ih kao dio sadržaja medija, nisu potpuno svjesna njihovog utjecaja na naše potrošačke navike i svakodnevni život. Na radionici se govorilo kako izbjeći zamke reklamnih kampanja koje kod potrošača nastoje izazvati osjećaj potrebe i neophodnosti reklamiranog proizvoda, kako napraviti plan kupnje i zajedno s  roditeljima procijeniti što i kako kupiti.

Na kraju radionice Izvoditeljice projekta Gordana Lukić i Sanja Keretić s učenicima su  ispunile anketni upitnik  „Pomozi mi razumjeti zašto su ti mobitel i internet toliko važni“  koji će se koristiti za izradu analize utjecaja digitalnih tehnologija na djecu. Kroz upitnik učenicima je skrenuta pažnja da budu oprezni kod korištenja interneta, učitavanja sadržaja i komentiranja na društvenim mrežama kako bi zaštitili sebe i svoju privatnost. Učenicima su uz edukativni materijal podijeljeni i prigodni pokloni.

 

Tekst: Sanja Keretić

Društvo potrošača Međimurje

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja