Međimurje Press
Udruge

Društvo VETERAN potpisalo ugovore o financiranju programa i projekata za 2023. godinu

Dana 15. svibnja 2023. godine udruga Veteran-Društvo branitelja Domovinskog rata potpisala je ugovor sa Međimurskom županijom o financiranju programa i projekata udruga civilnog društva Međimurske županije u iznosu od 3.000,00 eura.

Međimurska županija financirati će Program “Pobjeda, zahvalnost i ponos 2023” koji se sastoji od sljedećih projekata:

  1. DA SE NE ZABORAVI – BLJESAK 2023

  2. DA SE ZABORAVI – OLUJA 2023

  3. DAN MEĐIMURSKIH BRANITELJA.

Tijekom trajanja provedbe programa značajnije će se promicati vrijednosti Domovinskog rata te dati doprinos očuvanju digniteta Domovinskog rata.

Projekti se odnose na posjete mjestima značajnih događanja u Domovinskom ratu, davanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća za poginule branitelje te obilježavanje Dana međimurskih branitelja.

Korisnici projekata su članovi obitelji sudionika Domovinskog rata, lokalna i regionalna zajednica te budući naraštaji. Poboljšanjem psihosocijalnog stanja branitelja, poboljšava se i psihosocijalno stanje članova obitelji u kojima je nerijetko narušena obiteljska dinamika.

Povećanjem senzibiliteta lokalne i regionalne zajednice prema sudionicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji postiže se razumijevanje problema s kojima se navedena ranjiva skupina društva susreće.

Također projektom će se potaknuti mlade generacije na očuvanje tradicije sjećanja na Domovinski rat i sve žrtve i obitelji stradalnika Domovinskog rata. Njihovo razumijevanje s problemima s kojima se suočavaju, a što dovodi do teže inkluzije ranjive skupine u društvu.

Isti dan potpisani je ugovor sa Turističkom zajednicom Međimurske županije za događanje Veterani-čuvari prirode u iznosu od 500,00 eura.

Za branitelje, njihove obitelji, volontere, članove drugih udruga, prijatelje i ostale mještane organizirat će se čišćenje i uređenje dijela rijeke Trnave radi uspostave i uređenja edukativno-rekreativne staze te samog izvora od izvora u naselju Vugrišinec do naselja Gornji Mihaljevec.

Ekološka akcija uključivat će i izradu hotela za solitarne pčele s ciljem poboljšanja oprašivanja voćnjaka i drugih nasada radi sprečavanja zabrinjavajućeg pada populacije divljih oprašivača.

Temeljni ciljevi održavanja ekološke akcije su čišćenje potoka i šume od smeća, sprječavanje daljnjih zagađenja te poboljšanje oprašivanja voćnjaka i drugih nasada.

Prvenstvena namjena staze je edukativna s ciljem zaštite i očuvanja šuma koje su zeleno blago. Staza će služiti i u rekreativne svrhe te će se njome moći pješačiti, trčati ili provoditi drugi oblik fizičke aktivnosti. Također će imati i određeni cilj stvaranja jednog lijepog i ugodnog mjesta radi opuštanja te odvraćanja misli od svakodnevnih briga i stresa.

S obzirom da su mnoge vrste divljih solitarnih pčela doživjele drastičan pad u populaciji, možemo im pomoći i potaknuti ih tako da se gnijezde lokalno i to izradom hotela za pčele.

Tajnica Društva VETERAN

Ines Miljančić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja