Međimurje Press
Humanitarno

Pretvori korake u riječi!

Trudnoća je jedno od najsretnijih razdoblja u životu jedne majke, no kada se u obitelji rodi dijete s teškoćama, promijene se svakodnevne životne okolnosti. Kod roditelja se javlja osjećaj ljutnje, krivnje i bespomoćnosti. Najčešće se isključuju iz svog uobičajenog života te su fokusirani na svoje dijete koje iziskuje dodatnu skrb i podršku.

Tijekom razvoja očekuje se da će djeca razviti određene vještine u određenom razdoblju. No, djeca s teškoćama zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju određenih vještina (jezično-govorni razvoj, razvoj fine i grube motorike, socio-emocionalni razvoj…). Izuzetno je važno što ranije, započeti s primjerenim tretmanima i habilitacijom (poticanjem razvoja), jer je upravo u toj ranoj dobi djetetov mozak ima najviše kapaciteta za učenje zbog plastičnosti živčanog sustava.

Ali, zbog nedovoljnog broja stručnjaka na terapije se čeka više mjeseci, pa čak i duže od godinu dana, pogotovo za usluge logopeda ili usluge rane intervencije sufinancirane preko sustava socijalne skrbi. Naravno, to je predragocjeno vrijeme da se izgubi.

Mnogi roditelji zato svoju djecu vode privatno raznim stručnjacima, što dodatno iscrpljuje njihov budžet. Na žalost, s druge strane, mnogi roditelji te usluge ne mogu priuštiti svojoj djeci, a to djecu s TUR dodatno stavlja u nepovoljan položaj.

Zato je tu Udruga „Uz tebe sam“, koja osigurava podršku stručnjaka za djecu s TUR u sklopu projekta „Vjetar u leđa“ kojeg uobičajeno šest mjeseci financira grad Varaždin, a ostatak godine je financiran od strane ostalih donatora Udruge. U udruzi su trenutno angažirana dva edukacijska rehabilitatora i jedan logoped. Stručnjaci kroz primjerne vježbe rade s djecom na poticanju njihovog razvoja te sada, nakon godinu dana kontinuiranog rada, oni mogu raditi svakodnevne stvari koje nama ne predstavljaju nikakav problem, a njima su velik izazov. Oni sada mogu sami zavezati tenisice, čekati na red, graditi prijateljstvo…

Kako bi i dalje napredovali, njima su hitno potrebni digitalni komunikatori. To su uređaji koji potiču komunikaciju te pomoću kojih djeca lakše uče i razvijaju svoje vještine. Za kupnju digitalnih komunikatora potrebno je dodatnih 5000,00 eura, a kako bi prikupili taj iznos na platformi Čini pravu stvar volonter, učitelj i iskusni peregrino Ivan Telebar pokrenuo je izazov  „Pretvori korake u riječi“.

On zajedno s predsjednicom udruge „Uz tebe sam“ kreće na Camino Primitivo. Pješački put Camino Primitivo je ruta hodočasničkog Puta sv. Jakova koja se proteže na 320 kilometara – od Ovieda do Santiaga de Compostele. Prehodat će ju u 14 dana, a svoje korake darovat će djeci iz udruge „Uz tebe sam“. Cilj izazova je pokrenuti lavinu dobrih djela te djeci s teškoćama u razvoju dati mogućnost da izraze svoje misli, želje i osjećaje.

Budi i ti uz nas, prati nas i kroz donaciju iskaži podršku djeci s teškoćama u razvoju!

Svaka donacija, pa i ona najmanja jako je bitna, jer svakom tvojom donacijom korak smo bliže cilju!

Donirati možeš na platformi Čini pravu stvar: https://www.cinipravustvar.hr/izazovi/pretvori-korake-u-rijeci/301

Hodaj uz nas i pretvori korake u riječi!

Dijana Petek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja