Međimurje Press
Udruge

Pripadnici 54. SPB Čakovec na proslavi 30.godišnjice oslobođenja grada Lipika!

U organizaciji 54.Samostalne pješačke bojne Čakovec kluba Goričan, pripadnici bojne sa svojim zapovjednikom Vinkom Horvatom bili su na proslavi dana oslobođenja grada Lipika

U nazočnosti većeg broja uzvanika i pripadnika ratnih postrojbi obilježena je 30.obljetnica oslobođenja Lipika. Lipik je bio jedini oslobođeni grad u Hrvatskoj tijekom 1991.godine.

U tim povijesnim ratnim događanjima naša 54. samostalna pješačka bojna Čakovec dala je izniman doprinos i zajedno sa malobrojnim domaćim suborcima, pripadnicima policije-takozvanim Merčepovcima i Tenkovskim vodom, uspjela je 6.prosinca 1991.godine u potpunosti osloboditi grad Lipik.

Zapovjednik 1.satnije 54.samostalne pješačke bojne bio je Zvonko Košir, a njegov zamjenik Mirko Petek. Satnija je imala oko stotinjak pripadnika u pravilu dragovoljaca.

U uličnim borbama junački je stradao Branko Marinčić-Đinac, a nekolicina pripadnika postrojbe bila je ranjena. Koliko se srbočetnički agresor žestoko opirao napadima, potvrđuje činjenica da je dnevno zasipao naše položaje sa 300 i više granata. U iznimno teškim zimskim uvjetima postrojba je prvo obranila svoje položaje a potom u protunapadu 5.prosinca oslobodila dio grada do pruge, a 6.prosinca i grad u cijelosti.

Iz nađene dokumentacije nakon oslobođenja Lipika, evidentno je da je neprijatelj bio višestruko brojniji i vojno opremljeniji, ali to nije moglo zaustaviti odlučnost i hrabrost bojovnika u akciji oslobađanja.

Nečovječnost i mržnju prema svemu što je hrvatsko, četnici su za vrijeme okupacije iskazali klanjem svih preostalih stanovnika, uglavnom staraca, a nisu poštedjeli ni domaće životinje.

Treba napomenuti da je 54 SPB Čakovec dala sedam poginulih i više od dvadeset ranjenih branitelja na Lipičko-pakračkom bojištu.

Svetu misu za sve poginule branitelje Lipika predvodio je mons.Antun Škvorčević biskup Požeški.

U ime predsjednika RH izaslanik nazočio je general Ivan Raos, u ime predsjednika Vlade RH izaslanica Požeško- slavonska županica Antonija Jozić, a u ime ministra obrane RH i ministra hrvatskih branitelja  brigadir Mato Tomašević i Vladimir Bergman te mnogi drugi uzvanici i izaslanici.

Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja