Međimurje Press
Udruge

U ime obitelji: Žene koje odabiru biti majke – najdiskriminiranija su skupina u Hrvatskoj!

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji upozorava javnost na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: učestala diskriminacija  žena koje odabiru biti majke na radnom mjestu te stigmatizacija i (političke) kampanje protiv žena koje odabiru “ostati kod kuće” i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece te brizi o bolesnima i starima u svojoj obitelji.

Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta. Nepoštivanje radnih prava trudnica i majki male djece najčešći je oblik diskriminacije žena u Hrvatskoj. Na taj se način sprječava pravo žena na uravnoteživanje poslovnog i obiteljskog života.

Posljednje dvije godine svjedoci smo kampanje stigmatiziranja žena koje odabiru „ostati kod kuće“ i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece i brizi o obitelji. Ti su se napadi, pokrenuti iz pozicije političke moći, usredotočili na korisnice mjere roditelj odgojitelj – omalovažavajući slobodan izbor dijela žena da se „puno radno vrijeme“ posvete odgoju svoje djece.

U pluralnom društvu – svaka žena mora imati pravo odabrati način života koji smatra najprikladnijim za sebe i svoju obitelj!

Isto tako, držimo važnim financijsko vrednovanje često nevidljivog rada žena u obitelji. Osobito onima koje brinu o bolesnoj djeci i djeci s posebnim potrebama.

U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena – onih čije je radno mjesto izvan kuće i onih čije je radno mjesto kod kuće. Osobito štiteći žene koje se odlučuju na majčinstvo te su zbog toga izložene raznim oblicima diskriminacije.

U ime obitelji poziva žene da prijavljuju sve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona.

Ovim putem pozivamo Vladu da poduzme sve potrebne mjere da bi se: osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodan dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način.

Udruga U ime obitelji čestita Međunarodni dan žena svim ženama. Osobito vama, ženama koje, uz svoje radno mjesto ili potpuno se posvećujući obitelji – ulažete svoje talente, znanje i vrijeme u odgoj i podizanje djece te brigu o bolesnima. Vaše majčinstvo i briga o potrebitima stvara ogromnu ekonomsku korist i predstavlja dragocjen društveni kapital!  U ime obitelji će se nastaviti zalagati da taj važan društveni doprinos – bude i vrednovan.

Katarina Jelić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja