Međimurje Press
UdrugeZdravlje

Udruga Nismo same organizirala radionicu za jačanje kognitivnih funkcija!

U prostorima Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same održana je radionica pod nazivom „Što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći“ na kojoj je sudjelovalo 17 žena. Radionicu je vodila prim. dr. sc. Paula Podolski, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagrebu, a glavni cilj bio je pacijentima nakon provedene kemoterapije poboljšati pamćenje i koncentraciju te pružiti pomoć u svakodnevnom životu i nošenju sa simptomima stanja poznatog kao ‘kemo mozak’.

U sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga Nismo same organizirala je još jednu značajnu radionicu pod nazivom „Što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći“ s ciljem dodatne psihološke pomoći onkološkim pacijenticama. Naime, osobe oboljele od raka dojke nakon liječenja kemoterapijom primjećuju kako im mozak ne funkcionira kao prije te zapažaju poteškoće u normalnom kognitivnom funkcioniranju mozga: zbunjene su, imaju poremećaje kratkotrajne pozornosti, poteškoće u koncentraciji i pronalasku pravih riječi. Ovo stanje poznato je kao ‘kemo mozak’ ili ‘mentalna izmaglica’ i može potrajati mjesecima, a u nekim slučajevima čak i godinama nakon kemoterapije. Upravo zato je za šestu radionicu Udruge Nismo same odabrana ova tematika. Druženje je okupilo 17 zainteresiranih žena koje su uz stručno vodstvo prim. dr. sc. Paule Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije te voditeljice Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb dobile sve korisne savjete, ali i naučile tehnike pomoću kojih mogu poboljšati pamćenje i koncentraciju te vratiti mozak u optimalno stanje djelovanja. Tako su se sudionice u prvom djelu ove radionice upoznale s pojmom „kemo mozak“ i posljedicama, dok je drugi dio obuhvaćao zanimljive testove, tehnike i igre za jačanje kognitivnih funkcija.

Koliko je važna ova tema za onkološke pacijentice istaknula je i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same, koja se i sama susrela s ovim poteškoćama: „Zahvaljujem prim. Pauli Podolski na tome što je jedna od rijetkih onkologa u Hrvatskoj koja se bavi problemima ‘kemo mozga’ i što je pronašla vremena da održi radionicu upravo o tom problemu koji muči mnoge žene i koje su zbog dijagnoze raka dojke primale kemoterapiju. I sama se suočavam se s tim problemom i svjesna sam koliko takav tip radionice može osnažiti žene. ‘Kemo mozak’ je vrlo neugodan i ponekad može u potpunosti narušiti vaše funkcioniranje u svakodnevnim životnim okolnostima.“

“Radionica je bila top, doktorica je bila top. Radionica me jako osnažila, dobila sam potvrdu da su problemi s kojima sam se susrela nakon kemoterapije stvarni i da muče brojne druge žene. S nekima od njih jučer sam razmijenila iskustva, što mi isto puno znači“, rekla je Katarina Rukavina Kantarević , jedna od zadovoljnih sudionica.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je „zdrava kava s doktorima“ u Virovitici koja će se održati 15. ožujka, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Mirna Bosak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja