Međimurje Press
Nekategorizirano

Čakovečka gradonačelnica pozdravila slovenski dio europskog projekta „Never Forget“

Nakon što je u rujnu 2021. godine u Čakovcu postavljeno 19 Kamena spoticanja, odnosno Stolpersteine kao podsjetnik na sudbine stradalih osoba u nacionalsocijalističkim progonima, u Lendavi je uz europski projekt „Never Forget“ postavljeno njih 16. Svečanosti su pritom s hrvatske strane prisustvovali gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te dr. Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec.

Naglašeno je kako je do danas u 19 država Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno oko 50.000 kamena spoticanja, s ciljem komemorirati žrtve totalitarnih režima, jačati europsku građansku kulturu, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i razmišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Jednak cilj ima i projekt punog naziva „Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU“ kojeg provode Židovska općina Čakovec, Občina Lendava uz partnera Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Vrijednost projekta koji traje do 31. ožujka 2023. godine je 76.635,00 eura, a u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV).

U Lendavi su Židovi kao pojedinci i kao zajednica dali neprocjenjiv doprinos i pečat. Izniman duhovni, intelektualni i ljudski trag židovske zajednice obvezuje nas i danas da židovsku ostavštinu sačuvamo za buduće generacije kao uspomenu na jedan od najvećih zločina protiv čovječanstva, pritom su naglasili. „U Prekmurju su do 1944. godine živjele tri dobro organizirane i izuzetno značajne židovske općine koje su provodile brojne društvene i gospodarske aktivnosti. Židovska zajednica i njene individualne osobnosti bile su sastavni dio šarolike i heterogene zajednice Lendave u kojoj se, kao i danas, kao i uvijek, isprepliću mnoge kulture, nacije i vjere. Sve te različitosti Lendava je oduvijek znala prihvatiti i integrirati u svoj široki i kozmopolitski karakter“, rekao je domaćin Ivan Koncut, zamjenik gradonačelnika u funkciji načelnika Općine Lendava.

Iako ne postoje točne brojke, pretpostavlja se da je u Međimurju u vrijeme 2. svjetskog rata živjelo oko 1.200 Židova, velika većina njih u Čakovcu, a gotovo svi su pred sam kraj rata, u proljeće 1944. godine odvedeni u koncentracijske logore diljem Europe. Vratilo ih se samo 98. Kako se na žrtvu i povijest ne bi zaboravilo, posljednjih nekoliko godina Grad Čakovec mnogo je učinio na valorizaciji svog povijesnog nasljeđa vezanog uz Židove, postavljeni su spomenuti kameni spoticanja te spomenik Hanni Szenes, izraelskoj pjesnikinji i borcu protiv nacizma, koju su Nijemci i Mađari uhvatili u akciji u blizini Čakovca.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja