Međimurje Press
Politika i društvo

[DRUŠTVO SOCIJALNIH RADNIKA MEĐIMURJA] “Međuresorna suradnja kao resurs – budućnost i održivost”

U „tjednu socijalnog rada“  – kako volimo zvati treći tjedan u ožujku – Društvo socijalnih radnika Međimurja organizira stručni skup o međuresornoj suradnji  dana 24.3.2023.g.

Ovogodišnji stručni skup je  neka vrsta evaluacije aktivnosti koje su socijalni radnici kao i drugi stručnjaci zaposleni u  sustavu socijalne skrbi, civilnom društvu, zdravstvenom, obrazovnom sustavu, pravosuđu i upravi, kao i jedinicama lokalne samouprave, provodili unatrag godinu dana.

Tako će na ovom stručnom skupu biti predstavljen rad međuresornih timova osnovanih  2022.g. za romska naselja u sklopu UNICEF-ovog projekta „Faza III : Jamstvo sigurnosti za svako dijete u Hrvatskoj“ ,  a kojem je Međimurska županija bila programski partner.

Društvo socijalnih radnika je kroz krovnu Hrvatsku udrugu socijalnih radnika –  bilo nositelj aktivnosti formiranja međuresornih timova za romska naselja, a članice timova – socijalne radnice su koordinatorice rada timova. Praksa meduresorne suradnje  je u Hrvatskoj proklamirana nacionalnim strategijama, no uglavnom teško opstaje u praksi i ovisi gotovu u pravilu – o entuzijazmu i senzibilitetu praktičara. U međunarodnoj praksi su ovakve inicijative prepoznate kao vrlo značajan resurs imanentan socijalnom radu, te je organizacija  European Social Nettwork  (https://www.esn-eu.org/) uspostavila nagrade ( Euroepan social services Reward). Godine 2022.g. su je za svoje djelovanje primili  naši prekogrančni susjedi – međuresorni tim iz Murske Sobote – Medinstitucionalna skupina za preprečevanje nasilja Pomurje – Center za socialno delo Pomurje in Policijska uprava Murska Sobota.  Oni će na stručnom skupu prezentirati svoj rad, način kako je ovaj tim nastao i opstao, te čime se bave.

U drugom dijelu stručnog skupa održat ćemo u formi panel rasprave predstavljanje međuresornih timova s s područja Međimurja – samo dio   njihovog djelovanja –  a usredotočiti ćemo se na budućnost – na  perspektivi i viziji daljnjeg rada timova. Želja nam je prezentirati rad naših operativnih međuresornih timova osnovanih za romska naselja, radi širenja dobre jedinstvene prakse, te  osnaživanja i održivost timova koji se nose sa izuzetno teškim zadacima u svom radu. Navedeni skup je samo jedna od  aktivnosti Društva socijalnih radnika  koje provodimo radi  unapređenja života ranjivih skupina stanovništva, te posebno razvoju međuresorne suradnje sa svim ostalim dionicima , te programskim partnerima UNICEf-a.

Očekujemo stotinjak sudionika, a uz goste iz Slovenije i Hrvatske; na skupu će biti prisutni i predstavnici jedinica lokalne samouprave, institucija i ustanova  uključeni u međuresorne timove, te stručnjaci iz okolnih županija koji su već pokazali interes za naš rad.

Za DSRM:

Renata Sever, dipl. soc. radnica

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja