Međimurje Press
Politika i društvo

Gong traži da rasprava o izbornim pravilima bude stručna, transparentna i uključiva!

U demokratskim društvima izborni zakoni mijenjaju se na uključiv i transparentan način jer je riječ o temeljnim pravilima političkog natjecanja koja se tiču svih političkih aktera. Uključivanjem oporbe u izradu izbornih pravila osigurava se povjerenje u izborni proces od strane kandidata i birača, a kroz rasprave vladajućih, opozicije, struke i civilnog društva, nastoje se pronaći najbolja rješenja.

“Kao organizacija koja već četvrt stoljeća prati provedbu izbora u Hrvatskoj i sustavno se zalaže za demokratizaciju i unapređenje normativnih okvira izbornih procesa, Gong izražava zabrinutost postupkom izrade Zakona o izbornim jedinicama kojeg priprema zatvorena, isključivo stranačka, HDZ-ova radna grupa”, istaknula je Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga.

Dva su mjeseca prošla od odluke kojom je Ustavni sud naložio izradu novog Zakona o izbornim jedinicama koji mora osigurati jednakost biračkog prava svih građana i građanki. Prema informacijama dostupnim javnosti, novi zakon priprema HDZ-ova radna skupina iz koje s vremena na vrijeme iscure najave, svojevrsni probni “baloni”, kako će izgledati nove jedinice.

Prihvati li se Pokosov model, vladajući će stalno prekrajati granice

Te najave, koje potvrđuju i drugi dužnosnici iz vrha HDZ-a, sugeriraju da će Hrvatska, nažalost, ostati zarobljena u modelu 10×14 (10 jedinica po 14 mandata), koji će podrazumijevati da se kod svake demografske promjene, danas HDZ a sutra neka druga stranka na vlasti, ponovno mijenja zakon i iznova prekrajaju i iscrtavaju granice izbornih jedinica.

Model demografa Pokosa, za koji je najizglednije da će ga HDZ prihvatiti, Gong smatra lošim rješenjem jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Novsku i Vir ili Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica.

“Ostaje jako nelogična teritorijalna podjela. Pokosov model je čak i regresija postojećeg modela u nekim dijelovima. Premijer je rekao da je uređenje izbornih jedinica tehničko pitanje, ali HDZ radi sve da to ne bude samo tehničko pitanje. Ovakvim pristupom rješavanju problema izbornog zakonodavstva HDZ ostavlja svakoj budućoj vlasti u amanet prekrajanje jedinica prilikom demografskih promjena”, pojasnio je Goran Čular, autor Gongovog modela i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Naglašavamo da takvo rješenje ne bi bilo u skladu s odlukom Ustavnog suda, koji je dao uputu kako pri formiranju izbornih jedinica treba izbjegavati fragmentaciju postojećih (administrativnih i drugih tradicionalnijih) geografskih cjelina, odnosno žrtvovati teritorijalnu smislenost na račun čisto matematičkog ujednačavanja jačine glasačkog prava po jedinicama.

Trebaju nam stalne i logične granice izbornih jedinica, a ne stranački motivirano  prekrajanje

Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina (Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje, Međimurje…) dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika – od 17 do 29.

Ovakav prijedlog, s manjim brojem izbornih jedinica i većim brojem zastupnika koji se u njima biraju, pridonosi i boljoj razmjernosti izbora. Također, Gongov model odgovara i dodatnom zahtjevu Ustavnog suda kojim se izborni model osigurava od arbitrarnih naknadnih promjena koje bi mogle biti politički zloupotrijebljene. Naime, u slučaju demografskih promjena, umjesto naknadnog iscrtavanja granica, unutar jedinica samo bi se ažurirao broj mandata u pojedinoj jedinici kada bi se za tim ukazala potreba.

“Gongov model je bolji i od modela u kojem je svaka županija jedna izborna jedinica.Taj prijedlog zadovoljava kriterije Ustavnog suda, ali sa sobom nosi jednu lošu stranu. Činjenica da se biraju 2 ili 3 mandata u jednoj jedinici nosi sa sobom disproporcionalnost. Mogli biste dobiti i 25% glasova u svojoj jedinici, a ne osvojiti mandat”, naglasio je Berto Šalaj, predsjednik Vijeća Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Gong predlaže da se, zbog katastrofalnog stanja Registra birača, u kojemu prema procjenama ima oko pola milijuna birača više nego što je punoljetnih državljana u RH, kao osnova za izračun broja mandata u pojedinoj izbornoj jedinici koristi broj punoljetnih državljana prema zadnjem popisu stanovništva iz 2021. godine.

“Svjesni smo da i kod popisa stanovništva postoje određeni nedostaci, no vjerojatnije je da podaci iz popisa bolje odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Također, korištenje popisa predlažemo kao privremeno rješenje te se snažno zalažemo za što brže sređivanje Registra birača. Žurno sređivanje i “čišćenje” Registra birača nužno je ne samo zbog provođenja izbora, nego, možda i više, zbog održavanja referenduma čiji su rezultati uvelike determinirani stanjem u tom Registru”, obrazložio je Šalaj.

Ukoliko Vlada nastavi odgađati formiranje svoje radne grupe te ne pokrene javnu raspravu u koju bi se uključili oporba, stručnjaci i nevladine organizacije, te uz to bude inzistirala samo na minimalnim izmjenama postojećeg stanja, Hrvatska će propustiti još jednu priliku za kvalitetno  dugoročno rješenje izbornih jedinica i ravnopravnosti biračkih prava.

Svjetlana Knežević

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja