Međimurje Press
Politika i društvo

Gong u Europskom parlamentu: Sloboda govora je ugrožena, građani će platiti najvišu cijenu!

Iako tvrde da sloboda govora u Hrvatskoj ničim nije ugrožena, vladajući donose opasan zakon i čelo nezavisnih institucija postavljaju one koji su je skloni gušiti, upozorila je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu Gongova pravnica Sanja Pavić.

Pavić je na današnjoj konferenciji u Europskom parlamentu “Kako poboljšati obranu od SLAPP-ova”, istaknula i golemi problem strateških tužbi protiv javne participacije u Hrvatskoj, Hrvatska je specifična u Europi po tome što veliki dio SLAPP-ova iniciraju suci, a pritom si međusobno dosuđuju previsoke iznose na ime naknade štete koji nisu razmjerni učinjenoj povredi. O tome je 2018. godine odlučivao i Europski sud za ljudska prava u slučaju Narodnog lista, protiv kojeg je niz sudaca podnio tužbe i tražio enormne iznose za naknadu štete. Koalicija protiv SLAPP-ova u Europi (CASE) je na European SLAPP Contest u Strasbourgu 2022. godine proglasila predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi, i to zbog serije tužbi protiv portala Telegram i novinara Drage Hedla, potražujući oko ukupno 100.000 eura na ime klevete i duševne boli prouzrokovane Hedlovim tekstovima.

Nakon iznošenja stanja u zemljama Europske unije u kojima su SLAPP-ovi golemi problem, Gong se osvrnuo na aktualna zbivanja i dodao kako bi mogla dalje teći borba protiv slobode izražavanja.

“U Hrvatskoj se danas prosvjeduje protiv izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Na to su se vladajući odlučili nakon što su inicijali premijera Andreja Plenkovića isplivali u SMS porukama između bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac, a da u odredbu nije bila ugrađena iznimka kada se radi o javnom interesu. Tek je jučer ministar pravosuđa, nakon pritisaka sa svih strana, objavio da će biti uvedena takva iznimka.  Na čelo DORH-a dolazi Ivan Turudić koji je sedam godina vodio postupke protiv novinara Dražena Ciglenečkog jer ga je u svom tekstu usporedio s Vojislavom Šešeljom i za što mu je u drugostupanjskom postupku bilo dosuđeno 90.000 kuna zbog velike duševne boli, nakon što je tražio gotovo dvostruko više. To su sve zabrinjavajući regresivni trendovi za slobodu govora i novinarstva, a najskuplju cijenu platit će građani do koji neće dolaziti relevantne informacije o (ne)radu vladajućih i moćnih”, pojasnila je Pavić.

U sklopu paneuropskog projekta PATFox – Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression, izrađene su opće smjernice za rad sudaca i odvjetnika, kao i vodiči za svaku državu članicu. Hrvatski vodič je izradila Vanja Jurić, odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo i članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, koja je održala i radionice za pravnike te predavanja za studente prava. Svi materijali mogu se pronaći na internetskim stranicama projekta PATFox.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja